Preskoči na glavni sadržaj

Dokumentarni film Istražitelj Viktora Portela premijerno u Vukovaru uoči kinodistribucije diljem Hrvatske

Kinopremijera dokumentarnog filma Istražitelj češkog redatelja Viktora Portela, koji nastaje u koprodukciji s hrvatskim Restartom (koproducent je Oliver Sertić), održat će se u utorak, 17. listopada u Vukovaru s početkom u 18 sati u Hrvatskom domu Vukovar. Nakon vukovarske kinopremijere Istražitelj će se prikazivati u kinima diljem Hrvatske u distribuciji Restarta, dok je zagrebačka premijera u Dokukinu KIC, zakazana za 24. listopada.

Film prati Vladimíra Dzuru, bivšeg istražitelja Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju u Haagu koji je godinama prikupljao dokaze protiv ratnih zločinaca i počinitelja etničkog čišćenja, a njegova dva najveća slučaja bili su masakr na Ovčari i hapšenje ratnog gradonačelnika Vukovara Slavka Dokmanovića te istraživanje etničkog čišćenja u sjeverozapadnoj BIH za koje se odgovornim smatra notorni Arkan, zapovjednik srpske paravojske na tom području. 

U filmu temeljenom na njegovoj knjizi Istražitelj - Demoni balkanskog rata i svjetska pravda, Dzuro se nakon trideset godina vraća na poprišta zločina u Vukovaru, Sanskom Brodu i drugdje, i uz pomoć rekonstrukcija, arhivskih materijala i svjedoka, primjerice dr. Vesne Bosanac čije je ovo bilo zadnje pojavljivanje pred kamerama, kao i supruge Slavka Dokmanovića, Danilke, te drugih povezanih s ratnim stradanjima Vukovara i sjeverozapadne BIH, daje svoju perspektivu na tijek događanja. U maniri kriminalističkog trilera otkriva detalje napete istrage koja je usprkos dobro prikrivenim tragovima i sputavanju politike dovela do progona ratnih zločinaca, ali ne i osjećaja izvršenja pravde jer ni nakon trideset godina od završetka rata "haška pravda" još uvijek nije donijela zacjeljenje rana i obeštećenje žrtvama ratnih zločina. 

Nakon vukovarske kinopremijere (projekcija je besplatna), Istražitelj će se prikazivati u kinima diljem Hrvatske u distribuciji Restarta, dok će zagrebačka premijera u Dokukinu KIC, zakazana za 24. listopada, biti popraćena online gostovanjem redatelja i razgovorom nakon filma. 

Bivši policijski inspektor Vladimír Dzuro rođen je 1961. godine u Kladnu. Od 1983. do 1995. godine radio je kao kriminalist u Policiji Češke Republike, isprva u Kriminalističkoj policiji u Pragu 10, a zatim u Središnjem nacionalnom uredu Interpola u Pragu. Godine 1994. aktivno je sudjelovao u radu mirovnih snaga UN-a u bivšoj Jugoslaviji (UNPROFOR), a od travnja 1995. više od devet godina obnašao je funkciju istražitelja Međunarodnog tribunala za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u Haagu. Dzuro je dio tima kojem je povjerena istraga ratnih zločina nad nesrpskim stanovništvom u Hrvatskoj i zapadnoj Bosni. Dzuro je danas na čelu ureda Interne nadzorne službe UN-a u New Yorku.
 
Film Istražitelj nastao je u češko-hrvatskoj koprodukciji, producent je Frame Films, a koproducenti su Češka televizija pod vodstvom Kreativne producentske skupine Martine Šantave, Restart i Post Bellum. Film su financijski podržali Državni fond kinematografije i Hrvatski audiovizualni centar (HAVC).

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.