Preskoči na glavni sadržaj

Dokumentarni film Blokada od 20. travnja u domaćim kinima

U petak 20. travnja na treću godišnjicu blokade Filozofskog fakulteta u Zagrebu projekcijama u zagrebačkom Dokukinu započinje kino distribucija dugometražnog dokumentarca Blokada mladog redatelja Igora Bezinovića nastalog u produkciji Restarta i Factuma.

Blokada je autentičan pogled iznutra na najduži, najbrojniji i politički najznačajniji studentski prosvjed na ovim prostorima od 1971. godine. Događaj o kojima film govori započeli su u travnju 2009. godine na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a Bezinović je bio jedan od njegovih aktivnih sudionika.

Borba protiv komercijalizacije obrazovanja i blokada nastave na Filozofskom trajala je 34 dana, pobuna se proširila na više od 20 fakulteta diljem zemlje, a studenti su postali relevantan politički subjekt. Kamere filma zabilježile su čitavu dinamiku događaja: od početnog ushićenja prvog dana blokiranja nastave do prvih znakova umora. Film bilježi i rasprave na plenumu, način na koji su mediji pratili čitav događaj, a pokazuje i kako je inicijativa u početku bila podržana od većine članova fakultetskog vijeća, da bi to vijeće naposljetku studentima okrenulo leđa.

Nakon projekcije u petak u 21 sat održat će se diskusija 'Blokada - 3 godine poslije' na kojoj će uz redatelja gostovati predstavnik Sindikata visokog obrazovanja i znanosti 'Akademska solidarnost' te predstavnik Centra za radničke studije koji će razgovarati o današnjim posljedicama blokade te vam približiti sadržaj nedavno izdane Deklaracije o znanosti i visokom obrazovanju.

Uz filmski prikaz studentske borbe za besplatno visoko školstvo od 19. do 21. travnja 2012. u Ljubljani i Zagrebu održavat će se znanstveno-stručni skup 'Otpor i promjene u znanosti, obrazovanju i društvu', čiji su inicijatori Sindikat visokog obrazovanja i znanosti 'Akademska solidarnost' i pokret Mi smo univerza, a uz njih, suorganizatori skupa su Odsjek za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog

Povod za održavanje takvih skupova su uznapredovali procesi komercijalizacije i privatizacije znanosti i visokog obrazovanja, zbog čega su se posljednjih godina diljem svijeta organizirale različite inicijative i pokreti, kao i masovne blokade fakulteta, štrajkovi akademskih radnika, ulični prosvjedi i dr.

Nakon kino premijere, Blokada nastavlja igrati u redovnom programu Dokukina, a tijekom svibnja i u kinima u Rijeci, Samoboru i Puli te u 15 drugih hrvatskih gradova.

Distributer filma je Restart label.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.