Preskoči na glavni sadržaj

Dokumentarci Kralj i Posljednja ambulantna kola Sofije nagrađeni u Vukovaru i u Širokom Brijegu

U nedjelju, 26. kolovoza, svečanim proglašenjem pobjednika završio je 6. Vukovar Film Festival - festival podunavskih zemalja.

Žiri u sastavu: Goran Grgić, Marko Njegić i Jan Cvitkovič dodijelio je nagradu za Najbolji dokumentarni film hrvatskom filmu Kralj redatelja Dejana Aćimovića, uz obrazloženje: U filmu o paraolimpijcu i svjetskom rekorderu u bacanju kugle Darku Kralju, Aćimović je smiono, od prve do zadnje minute, uhvatio sirovu životnu emociju posvjedočivši nepokolebljvom ljudskom duhu iz prve ruke.

Najboljim dugometražnim filmom Vukovar Film Festivala proglašen je rumunjski film Iza brda Christiana Mungiua, a najboljim kratkometražnim filmom njemačka parodija hollywoodskih spektakala Armadingen Philippa Kaessbohrera.

Dokumentarni film Kralj osvojio je i Nagradu publike na nedavno završenom 13. Mediteran Film Festivalu u Širokom brijegu.

Tročlani žiri Mediteran Film Festivala kojeg su činili izraelski redatelj Doron Tsabari, Jovan Marjanović, član Udruženja filmskih radnika BiH i rukovoditelj industry dijela Sarajevo film Festivala i Zdenko Jurilj, novinar i redatelj iz Širokog Brijega, pobjedničkim je filmom festivala proglasio njemačko-bugarsko-hrvatski film Posljednja ambulantna kola Sofije, uz obrazloženje da se radi o filmu koji briše granice dokumenta i fikcije te navodi gledatelja na propitivanje temeljnih društvenih vrijednosti.

Drugo mjesto pripalo je španjolskom dokumentarcu Priča o Modlinovima, a Posebnu nagradu žirija osvojio je libanonski filma Al Hara Nicolasa Khourya.

U subotu, 25. kolovoza završio je i 2. Opuzen Film Festival. Nagradu za najbolji dugometražni film na tom festivalu osvojio je Belvedere Ahmeda Imamovića nastao u koprodukciji Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Naslovne fotografije: Kralj; Posljednja ambulantna kola Sofije; Belvedere

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.