Preskoči na glavni sadržaj

Dokumentarac Sudbina broja 13 Irene Škorić nagrađen na festivalu u Houstonu

Dokumentarni film Sudbina broja 13 redateljice i scenaristice Irene Škorić dobio je Prvu platinastu nagradu na WorldFestu - međunarodnom filmskom festivalu u Houstonu, SAD (9.-18.travanj 2010.). Prošle je godine na istom tom festivalu njezin kratkometražni film Rastanak dobio Srebrnu nagradu za režiju.

Ovo je 43. izdanje festivala koji slovi kao jedan od najstarijih festivala nezavisnog filma na svijetu. Tijekom godina na Worldfestu mnogi danas poznati redatelji dobili su svoje prve nagrade za debitantske filmove (Steven Spielberg, George Lucas, David Lynch, Ang Lee, Ridley Scott, braća Coen, Brian De Palma i dr.)

Sudbina broja 13 film je o tramvaju broj 13 koji "vozi svugdje i nigdje", i poput ukletog Holandeza luta ulicama Zagreba. Skrivio je najtežu nesreću u povijesti, ubio je najviše ljudi i najčešće iskliznuo iz tračnica. Pa ipak, taj šarmantni vremešni stroj nadimkom "Genscher" putujući je hotel i dnevni boravak, cijeloj jednoj nevidljivoj Hrvatskoj, koju je tranzicijsko vrijeme odbacilo na marginu i koja, kao da zajedno s njim, putuje u rezalište. Autorica filma jedan je od putnika.

Film je premijerno prikazan na ovogodišnjem ZagrebDoxu gdje je osvojio Nagradu publike, a prikazivanje u Houstonu ujedno je i njegova međunarodna premijera.


 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.