Preskoči na glavni sadržaj

Dokumentarac o svjetskom rekorderu – Goranu Čolaku u Dubrovniku, Sisku i Puli

U kina dolazi Moj život bez zraka, dokumentarni film o Goranu Čolaku, svjetskom rekorderu u ronjenju na dah. Dokumentarac u režiji Bojane Burnać, roniteljice na dah i profesionalne snimateljice, istražuje što sve stane između dva daha čovjeka koji obara sve rekorde ove discipline.

Film prati Gorana Čolaka, višestrukog svjetskog prvaka i rekordera koji je već 2013. godine ušao u Guinnessovu knjigu rekorda, a godinu kasnije srušio i vlastiti rekord izdržavši bez zraka 23 minute i sekundu.

Moj život bez zraka prikazuje Goranove najvažnije životne trenutke koji se događaju pod vodom, kada nadilazi vlastite tjelesne mogućnosti, obara vlastite svjetske rekorde, prolazi kroz rigorozne pripreme sa samo jednim ciljem - uroniti u besmrtnost.

Opuštena i meditativna atmosfera filma gledatelju dočarava kako izgleda sportska disciplina namjernog zadržavanja daha – apneja – za uspjeh u kojoj je ključna upravo opuštenost.

'Iako se apneja može činiti kao kockanje između života i smrti, svijest o vlastitom psiho-fizičkom stanju pruža sigurnost koja omogućuje uživanje u zadržavanju daha' kaže Bojana te dodaje da svaki čovjek posjeduje refleks za ronjenje, samo ga treba osloboditi.

Svoj dugometražni prvijenac redateljica je snimala gotovo pet godina, a Gorana je upoznala na treninzima ronjenja na dah koje je vodio trener Ivan Drviš. Pokušavajući dokučiti koji motivi stoje iza namjernog zadržavanja daha, Bojana kroz dugogodišnji rad s Goranom, ispred i iza kamere, pred gledatelja stavlja čovjeka koji isključivo vlastitom voljom nadilazi ljudske i granice mogućega kako bi ostao najbolji na svijetu – pa makar i po cijenu života.

Moj život bez zraka svoju svjetsku premijeru imao je u glavnom natjecateljskom programu međunarodnog festivala Hot Docs u Torontu te je potom prikazan u međunarnodnoj konkurenciji na prestižnom filmskom festivalu u Karlovim Varyma. Nagrađen je na međunarodnom festivalu dokumentarnog i kratkog filma Dokufest u Kosovu, a osim spomenutih prikazan je na preko 15 festivala diljem svijeta, u ukupno devet zemalja. Svoju domaću premijeru imao je na Vukovar film festivalu.

I dok se Moj život bez zraka još uvijek prikazuje na međunarodnim festivalima, hrvatsku kino premijeru imat će 27. ožujka u dvorani Visia  (Dubrovnik), a zatim i 29. ožujka u kinu Kristalna kocka Vedrine (Sisak) te 30. ožujka u kinu Valli (Pula), uz gostovanje i razgovor s redateljicom filma Bojanom Burnać nakon svake projekcije te trenera Ivana Drviša u Sisku i Puli. Redateljica filma Bojana Burnać, ujedno i prva snimateljica u povijesti hrvatske kinematografije koja je snimila dugometražni igrani film, dugogodišnja je roniteljica na dah te podvodna snimateljica.

Detaljnije informacije o terminima projekcija i ulaznicama dostupne su na stranicama kina.

Naslovne fotografije: scene iz filma Moj život bez zraka

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.