Preskoči na glavni sadržaj

Dokumentarac Marijine uskoro premijerno na Hot Docsu u Kanadi

Dokumentarni film Marijine (2011.) redateljice i scenaristice Željke Sukove u ponedjeljak, 2. svibnja 2011., imat će svjetsku premijeru na kanadskom međunarodnom festivalu dokumentarnog filma Hot Docs u Torontu, a koji je počeo jučer, 28. travnja i traje do 8. svibnja 2011.

Glavne protagonistice ove socijalne, doku-glazbene komedije su Nina, Željka i Danira, unuke pokojne Marije Violić. Tipično netolerantni susjedi jedne sasvim obične zgrade u Rijeci pozvani su na druženje povodom prisjećanja na nekadašnju stanarku, dragu prijateljicu i baku Mariju. Prije nego li šaroliko društvo uroni u lažne sentimente, film se pretvara u susjedski reality show pun pjesme i plesa uz glazbeni performans unajmljenih i krugu gostiju nepoznatih glazbenika, inače popularne dance electro-trash skupine Midi Lidi iz Češke. Cilj okupljanja je rješavanje jedne, iz nepoznatih razloga, neispunjene obiteljske dužnosti prema pokojnici. Sama redateljica Željka Sukova, kao i Nina Violić, stvarne su unuke Marije Violić, a treću unuku glumi Mila Čuljak.

Svoje doživljaje na festivalu Hot Docs, ekipa će bilježiti kratkim i duhovitim video-kronikama, koje će u Hrvatskoj ekskluzivno publicirati Tportal, a potom prenositi i na Facebook stranici filma Marijine. Od pakiranja prtljage, glačanja skupih večernjih toaleta, pa sve do šetnje crvenim tepihom, druženja sa slavnima, ispijanja koktela i plesanja na ludim noćnim zabavama, Nina Violić, Željka Suková i Aleš Suk, svojim će video-izvještajima pokušati (de)mistificirati što za filmaša znači biti prisutan na tako važnom i velikom festivalu.

Film je nastao u produkciji riječke Udruge Ukus, a prikazat će se u sklopu festivalskog programa Next u kojem se prikazuju dokumentarci koji istražuju kreativnost u izvedbenim i vizualnim umjetnostima. Film će se natjecati za festivalsku nagradu publike.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.