Preskoči na glavni sadržaj

Dodjelom nagrada završio 7. History Film Festival 

Dodjelom nagrada za najbolje filmove službeno je završilo ovogodišnje 7. izdanje History Film Festivala – međunarodnog festivala povijesnog dokumentarnog filma, a pobjednik je film Ciompi redateljice Agnès Perrais koji je, uz Grand Prix, dobio i nagradu za najbolju fotografiju. 

Slavili su i filmovi Game Over, Stonebreakers, Petrinja 12:19 P.M., Grue – tradicijsko umijeće spremanja plovila pomoću drvenih dizalica, Sastavljen život, Avenâl te Pridruži se ili umri.

Prema riječima tročlanog žirija u sastavu Rada Šešić, Lana Barić i Igor M. Toholj koji je odlučivao o 20 filmova u konkurenciji kojima je dodijeljeno 9 nagrada, francuski film Ciompi redateljice Agnès Perrais "na inventivan način briljantno meandrira između povijesne sage o radničkom otporu iz četrnaestoga stoljeća do danas, pa film doživljavamo i kao relevantno svjedočanstvo, i kao poemu i filmsku meditaciju". Uz to, film je dobio i nagradu za najbolju fotografiju, jer su "direktorica fotografije Frédérique Menant i redateljica Agnès Perrais uspješno povezale duh vremena tada, u četrnaestome stoljeću kad priča o revoltu tekstilnih radnika počinje, i danas, kada se bunt i nezadovoljstvo radnika nastavlja".

Veteran hrvatske kinematografije Branko Schmidt filmom Petrinja 12:19 P.M. "uspio je ostvariti dobar balans između kritičkog pogleda prema premalo iskazanoj pomoći nastradalima i zdrave doze nade i optimizma koju u sebi, unatoč svemu, nastradali nose". Autor je iskazao izoštren pogled dokumentarista da vidi i ono skriveno, te da osjeti i stvori empatiju uz puni dignitet prema junacima zbog čega je dobio nagradu za najbolji film u televizijskoj produkciji.

Film Stonebreakers Valerija Ciriacija dobio je nagradu za najbolju produkciju, zato što "izgleda kao visokobudžetni realistički spetakl, a zapravo je spontano svjedočenje o opasnom vremenu". Film je također dobio nagradu za montažu koja, prema riječima žirija, je vješta i minuciozna, te ne ostavlja ni trenutka praznog hoda, iznenađujući neprestanim promjenama u montažnom ritmu.

Film Sastavljen život redateljice Elodie Degavre dobio je nagradu za najbolji scenarij. Nagrada za najbolju režiju pripala je Anni Sandrini za duboko emotivan i vizualno meditativan film Avenâl, dok je najboljim nezavisnim filmom proglašen Game Over Saeeda Mayahija i Miriam Carlsen, koji otvara mnoga važna pitanja. Film Grue – tradicijsko umijeće spremanja plovila pomoću drvenih dizalica Dana Okija, stvarajući simbiozu čovjeka i prirode i u zvukovnom smislu, osvojio je nagradu za najbolji dizajn zvuka i kompoziciju, a žiri publike je svoju nagradu odlučio dodijeliti filmu Pridruži se ili umri Rebecce Davis.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.