Preskoči na glavni sadržaj

Dodjelom nagrada završeno 5. izdanje STIFF-a

Proglašenjem pobjednika, u nedjelju 21. listopada u riječkom Art-kinu, završilo je peto izdanje Međunarodnog studentskog filmskog festivala STIFF-a. 

Ukupno 44 filma, od čega 19 igranih, 16 animiranih i 9 dokumentarnih iz 22 zemlje svijeta, natjecalo se za nagrade u svakoj od kategorija. Tako je žiri za igrani film u sastavu Toma Zidić, Ely Chevillot i Sajra Subašić nagradu za najbolji igrani film dodijelio filmu Horizont (Giancarlo Sanchez, Nizozemska).

Isti je žiri posebno priznanje dodijelio filmu Ništa novo pod suncem (Damian Kocur, Poljska) zbog, kako su članovi žirija objasnili, 'posebnog načina na koji tretira gledatelje'. 

Žiri za dokumentarni film, Zoran Krema, Maximilian Feldmann i Betty Stojnić, nagradu je dodijelio filmu Gledajući druge (Dennis Stormer, Rumunjska), za 'uspjeh pri humanizaciji i deobjektifikaciji svojih likova, kao i za to što im dopušta da uzvrate pogled'. 

Žiri za animirani film, Matea Milić, Noemi Ribić i Elena Apostolovski nagradu za najbolji film dodijelili su filmu Ja nisam robot (Lina Tsivian, Izrael). Posebno priznanje, za fantastičan scenarij 'u kojem baš ništa nije suvišno a sve što je naizgled poznato čini se svježim', dodijeli su filmu Strpljen – spašen (Lorène Yavo, Belgija).

Publika je najboljim filmom festivala proglasila Kamo idemo? hrvatske redateljice Lidije Špegar.

Međunarodni studentski filmski festival STIFF organiziraju Udruga Filmaktiv i Studentski kulturni centar Sveučilišta u Rijeci, uz suorganizaciju Art-kina. Podupiru ga Hrvatski audiovizualni centar (HAVC), Društvo hrvatskih filmskih redatelja (DHFR), Grad Rijeka, Primorsko-goranska županija, Sveučilište u Rijeci i Zaklada Kultura nova. 

Naslovne fotografije: scene iz filmova Kamo idemo?, Horizont i Ja nisam robot

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.