Preskoči na glavni sadržaj

Dodjelom nagrada završena 53. revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece

U Rijeci su dodijeljene nagrade najboljim sudionicima 53. revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece koja je zatim svečano zatvorena.

Stručni je žiri, u sastavu Simon Bogojević Narath, Maja Flego, Boris Poljak, Aleš Suk i Slaven Zečević treću nagradu u kategoriji animiranog filma dodijelio radu U raljama života Kluba Pulske filmske tvornice Pula, za maštovitu naraciju i kreativno korištenje različitih animacijskih tehnika, drugu filmu Dječak koji je tražio sreću FKVK Zaprešić, zbog poetskog pristupa univerzalnom pitanju kako naći sreću, a prvu filmu Ništ' me ne zanima ŠAF-a Čakovec, za dosljednu i tehnički kvalitetno izvedenu početnu ideju te zbog jasno i duhovito izražene društvene kritike. Međunarodni dječji žiri treću je nagradu dodijelio Divljoj vožnji ŠAF-a Čakovec, drugu filmu Ništ' me ne zanima ŠAF-a Čakovec, a najboljim proglasio Roditeljske zabrane FKVK Zaprešić. 

U kategoriji dokumentarnog filma stručni je žiri odlučio ne dodijeliti treću nagradu, drugu je dobio Posao iz snova Filmske družine ZAG-OŠ Marije Jurić Zagorke, Zagreb, za angažiran i iskren filmski prikaz zahtjevnog i plemenitog posla, a prvu je osvojila Moja kućica, moja slobodica Videodružine BezVizije, Slavonski Brod, zbog nepretencioznog i toplog prikaza neobičnog životnog izbora. Dječji je žiri tom filmu dodijelio treću nagradu, druga odlazi Crnom pojasu OŠ Mala Subotica, a prva filmu Posao iz snova Filmske družine ZAG-OŠ Marije Jurić Zagorke, Zagreb.

Treću nagradu stručnog žirija u kategoriji igranog filma dobio je Bijeg OŠ Vjećeslava Holjevca, Zagreb, za motiv nesporazuma koji je realiziran na vrlo domišljat način i razigranu izvedbu,drugu film Ivanka Filmske družine Kreše Golika, Fužine, za uspjelu i duhovitu parodiju na fenomen televizijske površnosti, a posebno je istaknuta nadahnuta glumačka izvedba 'tete Ivanke', dok je prvu osvojio film Luzer Audiovizualnog centra Dubrovnik, za vještinu i zrelu izvedbu zahtjevne priče i duhovitost koju je pojačao izuzetan rad cijele filmske ekipe. Dječji je žiri odlučio treću nagradu dodijeliti filmu Mateo Filmskog kluba OŠ fra Kaje Adžića, Pleternica, a za drugu odnosno prvu nagradu izabrao je jednako kao i stručni žiri.

U kategoriji TV-reportaže dodijeljene su odlukom stručnog žirija dvije treće nagrade, radovima Diploma za hrabrost Udruge Hodači po žici-OŠ Rudeš, Zagreb, za sugestivno uvođenje u svijet dječjih strahova od liječnika odnosno Time Capsule Filmske grupe OŠ Jurja Šišgorića, Šibenik, za univerzalnu temu o prolaznosti i potrebi da ostavimo trag, drugu je dobio rad Život se nastavlja Studija kreativnih ideja Gunja, u kojem su prirodna katastrofa i njene posljedice na život ljudi prikazane na način koji izaziva suosjećanje i neposredno otkriva svakodnevicu stradalnika, a prvu osvaja Više od igre OŠ Mala Subotica, zbog izazovnog odabira teme i jasne izvedbe koja pridonosi rušenju predrasuda i stereotipa. Dječji žiri dodijelio je treću nagradu reportaži Ljubav Filmske skupine Gajevci, Zaprešić, drugu je dobila Diploma za hrabrost, a prvu odnosi Život se nastavlja.  

U otvorenoj kategoriji stručni žiri nije dodijelio treću nagradu, drugu je dobio Copy-paste Udruge Hodači po žici-OŠ Rudeš, Zagreb, koji zadanu temu nasilja među djecom obrađuje na nesvakidašnji način i s osobitom senzibilnošću, a prvu je osvojio Zajedno smo jači OŠ Katarine Zrinske, Mečenčani, zbog odvažnog dječjeg istraživanja vlastitih različitosti i poziva na zajedništvo. Međunarodni dječji žiri imao je sasvim drugačije procjene pa je treću nagradu dodijelio filmu Pričajmo glasnije, možda će nas čuti OŠ Bartola Kašića, Zagreb, drugu radu Mogu oprostiti Filmske družine ZAG-OŠ Marije Jurić Zagorke, Zagreb, a prvu je dobila TV prodaja OŠ Većeslava Holjevca, Zagreb. Najbolji su radionički filmovi po ocjeni stručnog žirija Savjest Blank_filmskog inkubatora, Zagreb, u kojem je pitanje moralne odluke prikazano s naglašenim stilskim rješenjima te I cipelice imaju tajne OŠ Blage Zadre, Vukovar, za neuobičajeno korištenje animacijskih postupaka i proizvodnju snovitog ugođaja putovanja u ljudsku podsvijest, dok je dječji žiri nagradio Čokoladu s čokoladom Blanka_filmskog inkubatora, Zagreb.
(HFS)

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.