Preskoči na glavni sadržaj

Dodjelom nagrada završen 29. Animafest Zagreb

Tijekom 29. izdanja Svjetskog festivala animiranog filma Animafest Zagreb publika je imala prilike pogledati čak 400 naslova, a završetak je u subotu 8. lipnja označila ceremonija dodjela nagrada. Grand Prix u Velikom natjecanju kratkometražnog filma pripao je poljskom filmu Kisela kiša Tomeka Popakula,  a najboljim dugometražnim filmom proglašen je mađarski film Ruben Brandt, kolekcionar Milorada Krstića. U Natjecanju hrvatskog filma trijumfirao je Demonstracija briljantnosti u 4 čina, a Udahnut život Ivane Bošnjak i Thomasa Johnsona osvojio je posebno priznanje žirija u Natjecanju kratkometražnog filma te u Natjecanju hrvatskog filma.  

29. Svjetski festival animiranog filma – Animafest Zagreb 2019 završio je večeras ceremonijom dodjele nagrada u Kinu Tuškanac. Nakon više od 400 prikazanih filmova i brojnih popratnih događanja u šest festivalskih dana, stigao je i najsvečaniji trenutak proglašenja najboljih autora i filmova.

Žiri Velikog natjecanja kratkometražnog filma u sastavu Boris Labbé, Ruth Lingford, Michaela Müller, Tünde Vollenbroek i Chen Xi odlučio je Grand Prix dodijeliti poljskom filmu Kisela kiša redatelja Tomeka Popakula, u produkciji kuće Animoon. U obrazloženju žirija stoji da je Kisela kiša 'film koji vodi na neke ekstremne pustolovine na način koji je katkada neugodan, ali uvijek dojmljiv. Autor je kreirao složenu i uvjerljivu središnju protagonisticu i omogućio nam da se poistovjetimo s njezinim riskantnim traganjem za intenzitetom i doživljajem'.

Chen Xi je posebno priznanje u Velikom natjecanju kratkometražnog filma dao hrvatskom filmu Udahnut život Ivane Bošnjak i Thomasa Johnsona iz produkcijske kuće Bonobostudio jer 'zahvaljujući slikovnosti i režiji rastapanja i utjelovljenja, nestanka i pojavljivanja, snažno prenosi osjećaje otuđenja, i bolne i zavodljive, a osjetilni je doživljaj poput dokaza života, postojanja'. 

Prema odluci žirija Velikog natjecanja dugometražnog filma u sastavu Frank Gladstone, Dina Goder i Dalibor Barić Grand Prix je pripao mađarskom filmu Ruben Brandt, kolekcionar Milorada Krstića. Žiri je nagradu dao za film 'koji se poigrava pojmom likovne umjetnosti. Ova zabavna i neobična perspektiva je podjednako satirična i puna poštovanja za klasičnu umjetnost oko koje se priča okreće. Nagradu dodjeljujemo za izvrsno osmišljeno detektivsko tkivo, pažljivo promišljeno, odlično napisano te začinjeno maštovitom režijom, eklektičnom glazbom i smislom za dizajn koji je hrabar i koji se ne oslanja na već viđeno', stoji u obrazloženju. 

Isti je žiri svoje posebno priznanje dodijelio francusko-belgijsko-luksemburško-kambodžanskom filmu Funan Denisa Doa, filmu u pogledu teme i atmosfere potpuno drugačijem od dobitnika Grand Prixa. Smještena u vrijeme vladavine terora Crvenih Kmera, ovo je dirljiva priča o ljubavi, gubitku, žrtvovanju, želji za preživljavanjem i ljudskoj sposobnosti za dobro i zlo, dana kroz očište jedne obitelji, a osobito majke po imenu Chou. Ujedno nas potiče da se sjetimo tih užasnih vremena, da ne zaboravimo i ne ponovimo istu nehumanost – poručio je žiri.

Objedinjeni žiri Natjecanja studentskog filma i Hrvatskog natjecanja u sastavu Nikita Diakur, Vasco Sá i Bruno Razum odlučio je Nagradu Dušan Vukotić za najbolji studentski film dodijeliti češkom filmu O tom potom Matouša Valchářa, nastalom na Fakultetu dizajna i umjetnosti Ladislav Sutnar na Sveučilištu Zapadne Bohemije. Sirov i izravan film o delikatnoj temi koja se tiče svakoga od nas, stoji u obrazloženju žirija. 

Prema odluci istoga žirija, posebna priznanja pripala su filmovima Sretan kraj EunJu Ara Choi i Ljubav na raskršću Hee-seung Choi

Najboljim filmom Natjecanja hrvatskog filma proglašen je Demonstracija briljantnosti u 4 čina Mortena Tšinakova i Lucije Mrzljak nastao u estonsko-hrvatskoj koprodukciji (Eesti Joonisfilm), dok je posebno priznanje pripalo Ivani Bošnjak i Thomasu Johnsonu za Udahnut život za film Udahnut život nastao u produkciji Bonobostudija.

Nagrada za najbolju hrvatsku manjinsku koprodukciju otišla je u ruke Balásza Turaija za Pad Rima koji je ostvaren u suradnji mađarskog studija Boddah i hrvatskog Adriatic Animation.

Pobjednika novoustanovljenog Natjecanja VR-projekata izabrao je žiri u kojemu su bili David Doutel, Marc Betrand i Milan Gostimir. Nagradu su dodijelili francuskom radu Accused #2 Walter Sisulu Nicolasa Champeauxa i Gillesa Portea.

Pobjednike Natjecanja filmova za djecu birao je žiri u sastavu Nina Bukovina, Sven Fritz, Lara Grgec, Vigo Urbanke i Grgur Valkaj. Žiri je glavnu nagradu dodijelio filmu Veliki vuk i mali vuk Rémija Durina (Francuska-Belgija). Odlukom istoga žirija posebno priznanje u Natjecanju filmova za djecu pripalo je belgijskom filmu Slatka noć Lije Bertels

Naposljetku, Nagrada publike Mr. M za film iz programa Velikog natjecanja kratkometražnog filma odlazi također u ruke Tomeka Popakula za film Kisela kiša, dok ista nagrada za film iz programa Velikog natjecanja dugometražnog filma pripada Denisu Dou za Funan

Cijeli popis dobitnika i sva obrazloženja žirija pronađite na službenoj stranici Animafesta

30. Svjetski festival animiranog filma održat će se od 8. do 13. lipnja 2020. godine. 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.