Preskoči na glavni sadržaj

Dodjelom nagrada završen 23. Splitski filmski festival

Završen je 23. Splitski filmski festival, a žiri u sastavu Maja Kranjc, Andrés Goteira i Joško Jerončić odlučio je Grand Prix dodijeliti dugometražnom igranom filmu Vulkan Romana Bondarchuka, višeslojnoj bajci koja s određenom lakoćom oslikava surovu stvarnost.

Isti žiri posebno priznanje dodjelio je slovenskom filmu Povijest ljubavi Sonje Prosenc, koji se odlikuje jedinstvenom estetikom i s velikom dozom osjećajnosti bavi temom traumatičnog iskustva.

Žiri konkurencije kratkometražnih filmova odlučivao je u sastavu Marina Gumzi, Jan Soldat i Toni Meštrović. Grand Prix dodijeljen je filmu Plamen Samija van Ingena. Riječ je o filmu koji slavi sretnu pogrešku – pronalazak filmske role vjerojatno izgubljenog finskog filma iz 1930tih. Ali on nije samo to: ujedno je i sasvim novi uradak. Digitalne intervencije na traci popravljaju oštećenja u njenom kontinuitetu i rekreiraju naraciju s novim akcentuacijama. Kombinacija filmskih tehnika svojstvenih različitim erama proizvodi prekrasno kinematografsko iskustvo, kompleksnost nastalu unatoč svojevrsnom lakom tijeku filma, koji je svjež bez obzira na činjenicu da se radi o starom oštećenom izvoru.

Osim glavne, dodijeljene su i dvije posebne nagrade i to Scipijevim slonovima Davida Pantaleona i filmu Završni krug Vladislava Kneževića

Scipijevi slonovi zanimljiva su minijatura koja prikazuje kratko ali enigmatično poniranje u neidentificirane južnjačke prostore naseljene ljudima, psima, mašinama za žetvu i čuvarom vatre. Primjer je šarmantne i snažne kinematografije te kompaktne montaže, kao i simbolične otvorenosti prema publici nudeći joj mogućnost vlastite interpretacije.

Završni krug posebno priznanje dobio je zbog impresivne upotrebe kontinuiranog kružnog toka kamere i visceralne kvalitete zvukova disanja i krckanja kože koji tijekom performerove usporene transformacije pružaju iskustvo istovremeno futurističkih i povijesnih dosega. Prevođenjem humanističkog stava u koherentan filmski smisao, Završni krug nudi snažnu meditaciju o destrukciji, patnji i otporu tijela.

Filmska nagrada Ivan Martinac dodijeljena je hrvatskom filmu Lada Kamenski Sare Hribar i Marka Šantića.

Naslovna fotografija: scena iz filma Vulkan

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.