Preskoči na glavni sadržaj

Dodjelom nagrada završen 17. DOKUart

Film Dida Nikole Ilića i Corine Schwingruber Ilić osvojio je nagradu publike 17. DOKUarta. Drugo i treće mjesto pripalo je hrvatskim filmovima Veće od traume Vedrane Pribačić i Mirte Puhlovski (Metar60) i Tvornice radnicima Srđana Kovačevića (Fade In), dok se žiri mladih odlučio svoju nagradu dodijeliti kratkom filmu Babajanja Ante Zlatka Stolice (Restart). Redateljica i scenaristica Snježana Tribuson primila je, pak, nagradu "Počasni DOKUartovac".

Film Dida Nikole Ilića i Corine Schwingruber Ilić osvojio je nagradu publike 17. DOKUarta. Drugo i treće mjesto pripalo je hrvatskim filmovima Veće od traume i Tvornice radnicima, dok se žiri mladih odlučio svoju nagradu dodijeliti kratkom filmu Babajanja Ante Zlatka Stolice.

Posljednje, sedme večeri DOKUarta u petak je u Kulturnom i multimedijskom centru prikazan nizozemski dokumentarni film Shabu redateljice Shamire Raphaele koji je nedavno izabran za najbolji nizozemski dokumentarac godine, dok je prije toga osvajao nagrade i na festivalu IDFA u Amsterdamu te u Berlinu. Film je to koji govori o odnosu tinejdžera i njegove bake, o odgovornosti mladog čovjeka, o njegovoj glazbenoj sklonosti kao i potrebi da bude voljen. Bila je to ujedno i hrvatska premijera filma čije je prikazivanje ostvareno u suradnji s dugogodišnjim partnerom festivala, Nizozemskim veleposlanstvom u Hrvatskoj.

U Bjelovar je stigao i Nebojša Slijepčević, čiji su filmovi Gangster te voli i Srbenka prikazani na ranijim izdanjima DOKUarta. Ovaj puta je Slijepčević u Bjelovar stigao u nešto drukčijoj ulozi, predstavivši projekt Youtube kanala Zagreb filma na kojem se mogu pogledati klasici hrvatskog filma te je u kinu prikazan dokumentarac Krste Papića Charter let broj... iz 1975. godine. Osim Slijepčevića, u Bjelovar je u petak stigao i redatelj iz Rijeke, David Lušičić čiji dokumentarac Mlungu – bijeli kralj upravo kreće u kinodistribuciju, kako bi predstavio svoj film u nastajanju Via Roma.

Tijekom 17. izdanja festivala dokumentarnog filma DOKUart u KMC-u je u sedam dana prikazano ukupno devet filmova od čega tri hrvatske premijere. Publika je uz hrvatske filmove, mogla pogledati i dokumentarce iz Švicarske, Austrije, Norveške, Češke i Nizozemske, a festival su ove godine podržala veleposlanstva Nizozemske, Češke, Švicarske i Norveške te Austrijski kulturni forum. Osim u večernjem terminu, filmovi su se gledali i tijekom dana te su organizirane projekcije za učenike svih bjelovarskih osnovnih i srednjih škola.

DOKUart je ove godine imao i snažan edukativan karakter te su predavanja za srednjoškolce održale Višnja Pentić Vukašinović te Ana Đordić.

Nagrada "Počasni DOKUartovac" dodijeljena je redateljici i scenaristici Snježani Tribuson, Bjelovarčanki koja je od početka podržavala festival dokumentarnog filma. I ove su godine mnogi autori stigli u Bjelovar kako bi predstavili svoje filmove i nakon projekcija razgovarali s publikom te odgovarali na njihova pitanja, a u subotu, 8. listopada DOKUart je otputovao u goste. Kao i prošle godine, DOKUart je gostovao u Rovišću i Kapeli, gdje se u tamošnjem Kulturnom centru i Domu kulture prikazao film koji je i otvorio 17. DOKUart, Tvornice radnicima Srđana Kovačevića. Festival se održao u potporu Grada Bjelovara i Hrvatskog audiovizualnog centra.

Naslovne fotografije: dodjela nagrada 17. DOKUarta

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.