Preskoči na glavni sadržaj

Dodjelom nagrada završen 14. DORF

Povezivanjem programa 8. Antičkih filmskih večeri i 14. Festivala dokumentarnog rock filma, slavonski ljubitelji dokumentarnih filmova u Filmskom tjednu od 18. do 22. kolovoza uživali su u projekcijama recentne filmske produkcije, uz popratni program. Nagradu za najbolji film u regionalnoj konkurenciji DORF-a dobio je film Tusta pulskog redatelja Andreja Korovljeva. 

Na 14. DORF-u prikazano je šest dokumentarnih glazbenih filmova iz Hrvatske, Srbije i Makedonije, od kojih dvije svjetske premijere i jedna hrvatska premijera. Nagradu za najbolji film uručio je zamjenik pročelnice Upravnog odjela za turizam i kulturu Vukovarsko-srijemske županije Viktor Lukačević.

O DORF 2020 nagradama odlučili su Tina Šimurina (novinarka i autorica prošlogodišnjeg pobjedničkog DORF filma Putnici, predsjednica žirija), Leon Rizmaul (povjesničar i autor dokumentarnih filmova) te Vladimir Šagadin (novinar, scenarist i izdavač stripova).

Nagradu za najbolji film u regionalnoj konkurenciji dobio je film Tusta pulskog redatelja Andreja Korovljeva, biografski dokumentarac o Branku Črncu Tusti i njegovom pulskom punk-rock sastavu KUD Idijoti. Prema mišljenju žirija "dokumentarni film Andreja Korovljeva o pulskoj ikoni punka progovara o osobnosti i karijeri karizmatika ispravno locirajući ga kao jedinstvenu pojavu na muzičkoj i društvenoj sceni koju smo živjeli i koju proživljavamo. Kroz bogato arhiviranu priču o Tusti provlači se studija jedinstvenog prostora i vremena koju smo dužni sami sebi ispričati. U ogrubjelom i sve manje empatičnom društvu trebamo svjedočanstva o osobnim borbama u našim tonućim gradovima i zato je Tusta pobjednik, ne samo u filmu. Iako nije bez mane, valja nam poželjeti još filmova kakav je Tusta, filmova koji govore o muzici i o propaloj srednjoj klasi u nastajanju, ali i o nama samima.”

Posebno priznanje žirija dobio je film Pobjednici su dosadni redateljice Olivere Miletić Čačija, čiji junak je Žikica Simić, čuveni publicist, novinar i autor nekoliko kultnih radijskih emisija koje su oblikovale glazbeni ukus mnogih generacija. “Kratki dokumentarni film o Žikici Simiću može se pohvaliti dinamično ispričanom storijom o onom dijelu glazbenog svijeta koju često zanemarujemo, i to nepravedno. Živimo u društvu koje nema sustav i nedovoljno valorizira individualizam. Animacijama i songovima dočarana je fascinacija američkom Pop kulturom, koju je upravo Žikica Simić dosljedno i profesionalno uvodio u naše živote“, stoji u obrazloženju žirija.

DORF nagradu za životno djelo Želimiru Babogredcu uručio je Toni Šarić, umjetnički direktor i osnivač DORF Festivala. "Glazbenik, manager, nagrađivani producent, s iznimno uspješnom diskografskom karijerom,  uz to i veliki kolekcionar vinila i vlasnik impresivne zbirke Beatles memorabilije, Želimir Babogredac je apsolutno zaslužio primiti ovu nagradu upravo u Vinkovcima, gdje je zapalio puno malih r'n'r vatri koje su nastavile gorjeti i danas. Festival DORF mu se ovom nagradom skromno zahvaljuje u ime brojnih vinkovačkih glazbenika i zaljubljenika u glazbu", izjavio je Toni Šarić.

Posebno DORF priznanje za doprinos undergroundu ove godine dobio je ilustrator i dizajner Igor Hofbauer.

Filmski tjedan u Vinkovcima organizirala je Udruga ljubitelja filma RARE Vinkovci, uz potporu Grada Vinkovci i Vukovarske srijemske županije.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.