Preskoči na glavni sadržaj

Dodjelom nagrada završen 11. DORF festival

Žiri u sastavu Dubravko Jagatić, Željka Kovačević i Kandžija odlučio je dodijeliti nagradu za najbolji film u regionalnoj konkurenciji filmu LP film Buldožer – Pljuni istini u oči, slovenske autorice Varje Močnik. 

'Film Pljuni istini u oči Varje Močnik pruža priliku svim obožavateljima Buldožera da se podsjete na njihova briljantna ostvarenja, no ono što ga čini snažnim filmom je to što daje i širi kontekst prostora i vremena u kojem je njihova glazba nastajala. Kroz vrlo zanimljiv redateljski pristup i scenaristička rješenja, postaje ne samo svjedok povijesti jednog banda već i važan dokument vremena. Koncept koliko-traje-album-toliko-traje-film vrlo vješto nadilazi klasičnu nostalgičnu priču o povijesti banda, a kroz poigravanje s realitetima-igrane scene, animacije, grafike i dr. redateljica jasno i direktno komunicira s gledateljima. Žiri smatra važnim podržavati djela koja se na kreativan i izravan način bave poviješću glazbe ovih prostora. Pljuni istini u oči je film koji gradi svojevrsni most između generacija koje su (pro)živjele povijest  i  onih koji se s tim iznimno važnim kulturno-povijesnim nasljeđem tek upoznaju.', stoji u obrazloženju.

Posebno DORF 2017 priznanje dobio je Josip Pino Ivančić iz Pule, za eksperimentalni film Slučaj GNJDD, za 'inovativan i hrabar autorski pristup kojim je aktivno uključio gledatelja i artikulirao svoje mišljenje o nekadašnjem sastavu, uz izvrsno preispitanje mogućnosti medija'.

U Vinkovcima je ovogodišnju DORF nagradu za životno djelo primio Dubravko Mataković. Nagradu za doprinos undergroundu je u Primoštenu primio Damir Bartol Indoš.

Autor sve tri ovogodišnje nagrade je kipar Miro Župa iz Splita, a ovogodišnji DORF bio je posvećen Anti Perkoviću

Nakon petodnevnog programa početkom kolovoza u Primoštenu, ovogodišnje DORF izdanje zaključeno je trodnevnim programom u Galeriji fotografija Meraja, staroj romaničkoj crkvi Sv.Ilije, u centru Vinkovaca. U drugom DORF dijelu posjetitelji su pogledali ukupno devet projekcija glazbenih dokumentarnih filmova, uz gostovanja autora i OFF DORF u kojem su organizirani izložba fotografija i koncert. 

Festival DORF 2017 održao se pod pokroviteljstvom Hrvatskog audiovizualnog centra, Grada Vinkovaca i Vukovarsko-srijemske županije. 

Naslovna fotografija: dobitnici nagrada sa žirijem
(*autor fotografije je Mihael Španić)

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.