Preskoči na glavni sadržaj

Dodjelom nagrada zatvoren 13. Vukovar film festival

U nedjelju navečer je projekcijama kratkog igranog filma Dok je trajao Roland Garros redateljice Snježane Tribuson te dugometražne hit komedije Potpuni stranci mađarske redateljice Krisztine Gode svečano zatvoren trinaesti filmski festival u Vukovaru. Osim samih projekcija, mnogobrojna publika popratila je i svečanu dodjelu čak šest nagrada ovogodišnjeg festivalskog izdanja. Apsolutni pobjednik je njemačka drama Razbijačica sustava redateljice Nore Fingscheidt čiji je producent Peter Hartwig primio nagradu, a koji je pobijedio u kategoriji najboljeg dugometražnog filma. 

Najboljim kratkim igranim filmom proglašena je mađarska komedija Šaptači. Nagradu je primio redatelj filma Barnabas Toth. U kategoriji najboljeg dokumentarnog filma uvjerljivo je pobijedio naslov Kalin i zatvorska ekipa bugarskog redatelja Petka Gyulcheva kojemu je također uručena nagrada tijekom svečanosti zatvaranja. Da je ovogodišnja kategorija dokumentarnih filmova bila izrazito jaka dokaz je i činjenica što se žiri odlučio ove godine dodijeliti i posebno priznanje koje je otišlo u ruke srpskom redatelju Mladenu Matičeviću odnosno njegovom filmu Nebeska tema.

Zadnje večeri publika je također mogla pogledati i završne uratke dvaju filmskih radionica koje su se ove godine organizirale tijekom festivala. Jedna je bila ona redatelja Zvonimira Rumboldta o jednominutnom filmu snimljenom u jednom kadru, a druga je bila ona redatelja Ivana Salaja i Marina Fulgosija 'Od ideje do realizacije'. Nagrada za životno djelo otišla je u ruke hrvatskom glumačkom doajenu Žarku Potočnjaku koji se putem snimljene video poruke zahvalio svim nazočnima, a nagrada Krsto Papić za poseban doprinos hrvatskoj kinematografiji svečano je uručena priznatom hrvatskom scenografu Mariju Iveziću.

Svečanosti zatvaranja održanoj u Hrvatskom domu Vukovar prisustvovali su i direktor, producent i glavni selektor festivala, Igor Rakonić, gradonačelnik Vukovara, Ivan Penava, članovi ovogodišnjeg žirija novinarka i redateljica Jasna Nanut, producent Miodrag Sila te bivši urednik HRT-a Đelo Hadžiselimović, redateljica Snježana Tribuson, glavni glumac iz mađarske hit komedije Potpuni stranci Tamas Langyel te brojne druge osobe iz javnog života. 

Sve ostale detalje potražite na službenim stranicama festivala

Naslovne fotografije: Barnabas Toth; Snježana Tribuson; žiri 13. VFF-a

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.