Preskoči na glavni sadržaj

Dodjelom nagrada u Rovinju završen 7. ETNOFILm festival

U subotu 25. travnja u Multimedijalnom centru u Rovinju dodijeljene su nagrade 7. izdanja ETNOFILma, međunarodnog festivala etnografskih filmova, na kojem je ove godine prikazano 29 filmskih formi iz cijelog svijeta. Glavne nagrade otišle su u SAD, Irsku, Belgiju i Portugal.

Žiri u sastavu: dr. sc. Ines Prica, savjetnica na zagrebačkom Institutu za etnologiju i folkloristiku, Oliver Sertić, producent i Tamara Nikolić Đerić, direktorica festivala, u kategoriji profesionalnih etnologa i antropologa najboljim su proglasili film Čuvari voćnjaka irske autorice Bryony Dunne. Njezini protagonisti "dokazuju kako i u Sinajskoj pustinji uz malo vode, ljubavi i pažnje može izrasti nešto veliko". Iz Hrvatske su posebna priznanja osvojili Drago Toroman za film Posljednji splavar i Vjekoslav Gašparović za film S Vama kroz život.

U najbrojnijoj kategoriji autora koji nisu profesionalni filmaši, žiri je izdvojio film 52 ljeta Fabia Cunha iz Portugala. Film govori o jednom starijem bračnom paru koji nakon toliko godina braka i teškog rada na selu razmišlja o svojim počecima i o izumiranju njihovog posla, ali i dalje ustrajno radi. razveo". Za radikalno ispitivanje kontroverznog subjekta Oliver Sertić odlučio je nagraditi tajlandskog autora Ohma Phanpiroja i njegov film Balada života u kojem si mlada studentica oduzima život tragom svog zdravog razuma i volje, a on prati njezine posljednje dane.

U studentskoj kategoriji najboljim je proglašen film Indijski odljevi doktorantice antropologije iz New Yorka Natashe Raheja, koja je tragom poklopaca za šahtove u New Yorku otišla u zemlju svojih djedova i otkrila klasičnu, ali uvijek jednako dramatičnu priču o radnicima u Indiji i razoružala snažnim filmskim jezikom. Posebno priznanje za demistifikaciju kulturnih stereotipa dobila je mlada studentica vizualne antropologije Clara Kleininger iz Rumunjske za film Dobar dan, o bračnom posredovanju između Moldavki i Japanaca koji, po riječima vlasnika agencije, "čine jako dobru kombinaciju i nitko im se još nije razveo".

U kategoriji TV produkcije nagrađene su dvije belgijske autorice Catherine Wielant i Caroline Vercruysse. Njihovo propitivanje o tagiranju, grafitima i podzemnom svijetu Bruxellesa i usporedbi s uličnim biljem stvorilo je zanimljivi TV dokumentarac Zlo sjeme.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.