Preskoči na glavni sadržaj

Dodijeljene Nagrade Vladimir Nazor: Petru Krelji nagrada za životno djelo, a Antoneti Alamat Kusijanović godišnja nagrada

U nedjelju, 19. lipnja, na HRT-ovoj otvorenoj pozornici na Prisavlju dodijeljene su Nagrade Vladimir Nazor za najbolja umjetnička ostvarenja u Republici Hrvatskoj u području književnosti, glazbe, filma, likovnih i primijenjenih umjetnosti, kazališne umjetnosti te arhitekture i urbanizma. 

Odbor Nagrade Vladimir Nazor na sjednici održanoj 3. svibnja 2022. donio je odluke o dobitnicima za najbolja umjetnička ostvarenja u Republici Hrvatskoj za 2021. godinu u području književnosti, glazbe, arhitekture i urbanizma, filmske i kazališne umjetnosti te likovnih i primijenjenih umjetnosti.

Nagradu za životno djelo u području filmske umjetnosti dobio je redatelj, scenarist i publicist Petar Krelja, a godišnja nagrada pripala je redateljici i scenaristici Antoneti Alamat Kusijanović za dugometražni igrani film Murina. Popis svih dobitnika Nagrade Vladimir Nazor za 2021. godinu možete pronaći na ovoj poveznici

Petar Krelja rođen je u Štipu (Sjeverna Makedonija), 24. lipnja 1940. godine. Od početka 1960-ih djeluje kao filmski kritičar, a od 1964. do umirovljenja 2005. godine, uređuje filmske emisije na Radio Zagrebu, odnosno Hrvatskom radiju. Kao redatelj debitirao je 1969. godine dokumentarnim filmom Ponude pod broj, a plodnu djelatnost dokumentarista (i na televiziji) nastavio je sve do početka 2000-ih, ostvarivši preko 260 dokumentarnih filmova i televizijskih dokumentarnih i obrazovnih filmova. Istaknuti filmski publicist, uredio je monografiju "Golik" (1997.), a svoje je mnogobrojne članke i eseje probrao u knjigama "Kao na filmu: ogledi 1968–2008" (2009.), "Prijateljsko uvjeravanje: 101 kritika i jedan apel" (2012.), "Oči Mildred Pierce: ogledi iz kino-nostalgije" (2015.) i "Do posljednjeg daha: hrvatski film – autori, djela, filmolozi" (2019). 

Antoneta Alamat Kusijanović rođena je 1985. godine u Dubrovniku. U svojim filmovima tematizira tamnu stranu strasti, obiteljska ograničenja i opasnost koju donose tajne. Njezin diplomski film U plavetnilo, osim što je osvajao nagrade na istaknutim svjetskim festivalima (Berlin, Oberhausen, Angers, Sarajevo), nominiran je za studentskog Oscara. Njen dugometražni prvijenac Murina svjetsku premijeru imao je na prestižnom Cannesu, gdje se odmah i ovjenčao nagradom Zlatna kamera (Camera d'Or) koja se dodjeljuje najboljem debitantskom ostvarenju festivala. Osim toga, film je doživio uspjeh na mnogim drugim bitnim filmskim festivalima diljem svijeta. Antoneta Alamat Kusijanović prva je Hrvatica koja je primljena u cannesku rezidenciju Cinéfondation, a stipendistica je Marcie Bloom Fellowshipa i brojnih laboratorija, uključujući Berlinale Talent Lab, Short Film Station, Sarajevo Talent Lab, City of Film, Nisi Masa Short European Pitch, La Femis Producing Atelier, Bloom/Spiegel Partnership Meetings te First Films First. Magistrirala je režiju na Sveučilištu Columbia u New Yorku. Članica je Američka akademija filmskih umjetnosti i znanosti, koja dodjeljuje nagrade Oscar.

Svečana dodjela Nagrada Vladimir Nazor održala se u nedjelju, 19. lipnja na HRT-ovoj otvorenoj pozornici na Prisavlju, a nagrađenima je čestitala ministrica kulture i medija, Nina Obuljen Koržinek, istaknuvši kako se nagradama odaje priznanje velikanima hrvatske kulture i umjetnosti koji su još jednu tešku godinu za nama učinili bogatijom, dajući joj puninu i smisao.

"Današnji dan je blagdan najvećih umjetničkih dosega, inspirativnih poetika i osvajanje novih prostora umjetničke slobode – istinsko slavlje umjetnosti. Vaš stvaralački rad i kreativnost su niti što čine tkanje hrvatske kulture i umjetnosti, vaša postignuća postala su trajna vrijednost i neprocjenjivo blago hrvatskog društva te ostaju dijelom dragocjene hrvatske kulturne baštine," zaključila je ministrica. 

Predsjednik Odbora Nagrade Vladimir Nazor, akademik Zvonko Kusić kazao je da je osnovni kriterij za dodjelu nagrade bila estetska izvrsnost, da je nagrada daleko od svakog drugog utjecaja političke ili komercijalne naravi, te da su laureati potvrđeni i na međunarodnoj sceni.

Dodjelu Nagrade Vladimir Nazor možete pogledati na platformi HRTi

Naslovna fotografija: kolaž (s lijeva na desno): Petar Krelja; Antoneta Alamat Kusijanović

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.