Preskoči na glavni sadržaj

Dodijeljene nagrade Oktavijan za 2020. godinu

Hrvatsko društvo filmskih kritičara je u specijalnom izdanju emisije Posebni dodaci (HTV3) dodijelilo priznanja za najbolje filmove. 

Dvadeset filmskih kritičara odgledalo je i ocijenilo više od stotinu i pedeset filmova svih rodova i trajanja i sudeći prema ocjenama godina koja je iza nas se može okarakterizirati kao vrlo dobra. Filmova je bilo nešto manje, posebice u kategoriji dugometražnog igranog filma, no razina njihove uspjelosti ohrabruje. Sama dodjela, prigodno organizirana i emitirana u sklopu filmske emisije Posebni dodaci (HTV3) zanimljivo je započela dodjelom nagrade najboljoj manjinskoj koprodukciji naslova Otac, a završila nagradom za najbolji dugometražni igrani film, Mater. Između "Oca" i "Matere" smjestili su se razgovori s autorima najboljih filmova koje su pak vodili najbolji kritičari i kritičarke iz prethodnog razdoblja, a koji su nagrađeni godišnjim nagradama Vladimir Vuković. Dodijeljena je i nagada Ante Peterlić za najbolje publicističko ostvarenje, te Zlatni Oktavijan za životno djelo Veljku Bulajiću.

"Nagrade HDFK-a su sasvim sigurno najreprezentativnije hrvatske filmske nagrade jer u obzir uzimaju cjelokupnu godišnju produkciju i u njenoj valorizaciji sudjeluje širok krug filmskih kritičara, dakle ljudi koji profesionalno prate i vrednuju domaće i strane filmove. Ne i manje važno: ocjenjivanje je posve transparentno jer svaki kritičar svojim imenom i prezimenom stoji iza svoje ocjene, baš kao što i autor stoji iza svojega djela." - naglasio je predsjednik HDFK-a Hrvoje Pukšec.

Pored samostalne dodjele svih nagrada ovogodišnja su novosti i dvije dodatne kategorije Oktavijana, ona za dugometražni dokumentarni film i za najbolju manjinsku koprodukciju. Njihovo uvođenje je reakcija na kontinuiran kvantitativan i kvalitativan porast hrvatske produkcije koja je, sudeći prema ocjenama kritike, najuspjelija u intimističkim, osobnim pričama koje kroz visoku autentičnost postižu univerzalnost. 

Popis svih nagrada i nagrađenih donosimo u nastavku, a ocjene, obrazloženja i osvrte potražite na filmskom portalu Hrvatskog društva filmskih kritičara ZonaFilma.com

Oktavijan za dugometražni igrani film: Mater, Jure Pavlović
Oktavijan za dugometražni dokumentarni film: O jednoj mladosti, Ivan Ramljak
Oktavijan za kratki i srednjometražni igrani film: Južno voće, Josip Lukić
Oktavijan za kratki i srednjometražni dokumentarni film: Jedna od nas, Đuro Gavran
Oktavijan za animirani film: Pustolovine Glorije Scott - Umorstvo u katedrali, Matija Pisačić i Tvrtko Rašpolić
Oktavijan za eksperimentalni film: Colonello Futurista, Vladislav Knežević
Oktavijan za namjenski film: The Closing Door, Lucija Mrzljak  
Oktavijan za najbolju manjinsku koprodukciju: Otac, Srdan Golubović

Zlatni Oktavijan za životno djelo: Veljko Bulajić

 VLADIMIR VUKOVIĆ 2019  
Josip Grozdanić, najbolji kritičar
Igor Jurilj, najbolji mladi kritičar

 VLADIMIR VUKOVIĆ 2020  
Marko Njegić, najbolji kritičar
Iva Rosandić, najbolja mlada kritičarka

 ANTE PETERLIĆ 2020  
Ilija Barišić za knjigu Filmska gramatika videoigara

Naslovne fotografije: scene iz filma Mater i Otac

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.