Preskoči na glavni sadržaj

Dodijeljene nagrade 52. Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva

Jučer, u nedjelju, 22. studenog, online žiriranjem i dodijelom nagrada zatvorena je 52. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva. Više od 28 700 pregleda i 3 600 posjetitelja te nikad veći broj prijavljenih filmova unatoč pandemijskim uvjetima pravi su pokazatelji potrebe i zainteresiranosti publike za reviju ovakvog tipa.

Žiri u sastavu redatelji Snježana Tribuson, Matija Pisačić, montažerka Dubravka Premar, filmski snimatelj Silvestar Kolbas i multimedijski umjetnik Goran Škofić dodijelilo je dvije prve nagrade, dvije druge nagrade, četiri treće nagrade i pet specijalnih diploma. Žiriranje se odvijalo prema pravilima međunarodne filmske organizacije UNICA-e. 

Prvu nagradu osvojili su dokumentarni film Bez lica Davida Lušičića i igrani film Krhko Tomislava Šobana.

Bez lica tematizira postavljanje spomenika prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu u Zagrebu. S jedne strane prikazuje trenutak neposredno prije svečanog otkrivanja, dok širi kritički društveni kontekst uspostavlja uz pomoć arhivskih snimki iz vremena od nekoliko dana prije otkrivanja spomenika javnosti, kada je spomenik još bio zamotan u debeo sloj najlona, dok u Krhko pratimo mladu diplomiranu glumicu Almu koja u svojoj dnevnoj rutini prolazi kroz niz glumačkih proba, audicija i projekata dok traži stan. U isprepletenim situacijama, Alma postavlja neka pitanja tražeći svoje mjesto u cijeloj situaciji. Jedina osoba s kojom može podjeliti svoja razmišljanja je Almina najbolja prijateljica Marina koja odlazi živjeti u Belgiju.

Drugu nagradu osvojili su filmovi Laci bježi u Mađarsku Davida Gaše i Melem na rane Antona Mezulića

Treću nagradu dobila su četiri filma: Mila Karla Voriha, Kućica Jakova Nole, Elegance of chemistry Miljenka Popovića i Adeptus Klare Dujmović.  

Posebno priznanje dodijeljeno je filmovima Žene u mojim godinama Joze Schmucha, Zabranjen razgovor s vozačem Davida Gaše, The stamp Lovre Mrđena, Nova arka Renea Ipše i Komad Mirana grupe autora Blank senior.

Nagradu publike dobio je film Zrakoplovne snage protiv J.F.K.-a Sandra Totha. Popis nagrađenih filmova s opširnijim produkcijskim podacima potražite na ovoj poveznici

Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza je završna godišnja priredba neprofesijskog filmskog stvaralaštva u Hrvatskoj. 

Rekordna gledanost

Domaćin ovogodišnje Revije trebalo je biti POU “Augustin Vivoda” Buzet, no zbog epidemiološke situacije Revija je u potpunosti održana u online okruženju. Bez obzira na okolnosti, revijski je program pratila mnogobrojna publika te je tako web stranica Revije zabilježila rekordnu posjećenost od preko 28 700 pregleda, a filmove iz selekcije pogledalo je više od 5 880 korisnika iz preko 40 država svijeta. 

"Ova je godina za sve nas zapravo bila dosta izazovna. Sve programe morali smo ponovo promisliti i pronaći nove načine održavanja da dopru do većeg broja publike. Do kraja smo pokušavali ovu Reviju organizirati u Buzetu, ali smo se odlučili, kao i svi drugi festivali, napraviti online izdanje. Srećom, imali smo iskustva s Filmske revije mladeži & Four River Film Festivala te Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece. Publika je sjajno reagirala i doseg je povećan jer je do sadržaja po prvi puta bilo moguće pristupiti iz cijele Hrvatske i cijelog svijeta", izjavio je Matko Burić, v.d. tajnik HFS-a.

Web Revije zabilježio je 28 772 posjeta, najviše iz Hrvatske (njih 78%), ali i iz 41 države svijeta. Za nagradu publike evidentirano je 1 836 glasova. Prijenose otvaranja i zatvaranja gledalo je 448 ljudi, a filmovi u službenoj konkurenciji na platformi Vimeo imali su 5 880 posjetitelja. Revija bilježi i mnoge druge rekordne statistike poput dosega na društvenim mrežama od 15 960 ljudi, porast broja pratitelja od 27% godišnje te 43% više prijavljenih autora. Ukupan broj pregleda na webu povećan je za više od 644% u odnosu na prethodnu godinu. Posebno je zanimljivo što je publika preferirala veće ekrane: za razliku od rastućeg trenda posjećenosti weba s mobilnih uređaja, web i filmovi bili su isprva posjećeni gotovo isključivo s mobilnih uređaja, a zatim su za vrijeme trajanja Revije filmovi ipak bilježili najveću posjećenost s desktop uređaja.

Dodatan doprinos gledanosti imalo je specifično, potpuno transparentno žiriranje prema pravilima UNICA-e. Selekcijska komisija i žiri svake se godine mijenjaju, a ove su godine to bili redatelji Snježana Tribuson i Matija Pisačić, montažerka Dubravka Premar, filmski snimatelj Silvestar Kolbas i multimedijski umjetnik Goran Škofić. Tako su autori 13 nagrađenih filmova mogli čuti detaljnu i izravnu povratnu informaciju, odnosno mišljenje struke pri odlučivanju o nagradama većinom glasova. Time autori dobivaju dodatan poticaj za daljnji razvoj i rad na filmu. Prema stručnom mišljenju žirija, iz godine u godinu filmovi su sve kvalitetniji i selekcijski proces postaje zbog toga sve teži, ali i zbog sve više prijavljenih radova.

"U budućnosti ćemo povećati svoju prisutnost online i pokušat ćemo podijeliti rezultate putem raznoraznih online medija i platformi koje su nam sada na raspolaganju. Ipak, iznimno je važno da probamo vratiti te trenutke susreta i druženja, gdje djeca i mladi, ali i odrasli mogu fizički biti prisutni u kinu. Zajedničko gledanje filmova je iskustvo koje se ne može nadomjestiti online gledanjem", dodao je Burić. 

Ove brojke potiču da dio sadržaja i ubuduće bude dostupan online, s obzirom na to da Revija svake godine seli u drugi grad. Revija će i dalje nastojati graditi filmski amaterizam i ukazivati na važnost istog u radu i razvojnom procesu svakog pojedinca u okviru programa HFS‑a.

Idući susret na 53. Reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva organizatori zakazuju u Požegi, od 19. do 21. studenoga 2021. godine. 

Naslovne fotografije: scene iz filmova Bez lica i Krhko

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.