Preskoči na glavni sadržaj

Dodijeljene nagrade 29. Sarajevo Film Festivala: filmu Valerija Srce Sarajeva za najbolji kratki dokumentarac

Film Valerija Sare Jurinčić osvojio je Srca Sarajeva u kategoriji kratkog dokumentarca, dok je film Niska trava Davida Gaše osvojio posebno priznanje u kategoriji studentskog filma. Nagrađene su i manjinske koprodukcije: Jovan Ginić osvojio je Srce Sarajeva za najboljeg glumca za film Lost Country Vladimira Perišića, dok je dokumentarac Vilinski vrt u režiji Gergőa Somogyvárija ovjenčan specijalnim priznanjem žirija. 

O nagradama u kategoriji za dokumentarni film odlučivao je žiri u sastavu Iva Dimitrova, programska menadžerica u Chicken and Egg Pictures (SAD), umjetnički direktor Festivala dokumentanog filma CPH:DOX Niklas Engstrom (Danska) te redatelj i producent Péter Kerekes (Slovačka). 

Valerija, eksperimentalno dokumentarni film Sare Jurinčić nastao je u produkciji Restarta, a zamišljen je kao intimni susret autorice i njenih pretkinja, inspiriran portretima s otočkog groblja gdje je uobičajeno da žene i muškaraci dok su još živi odlučuju o fotografiji koja će ih predstavljati na njihovom grobu nakon što umru.

U kategoriji dokumentarnog filma, specijalnom nagradom žirija ovjenčan je i dugometražni dokumentarni film Vilinski vrt u režiji Gergőa Somogyvárija u koprodukciji Mađarske, Rumunjske i Hrvatske (hrvatski koproducent je Restart).

U kategoriji studentskog filma o najboljim filmovima odlučivao je žiiri u sastavu selektorica, profesorica, producentica i filmska autorica Kumjana Novakova (Sjeverna Makedonija), redatelj i animator Tomek Popakuł (Poljska) te Damir Šagolj, novinar, fotograf, direktor fotografije, profesor na Akademiji scenskih umjetnosti Sarajevo (Bosna i Hercegovina). Specijalno priznanje žirija pripalo je kratkometražnom igranom filmu Niska trava autora Davida Gaše.  

U kategoriji igranog filma pak Srce Sarajeva za najbolju mušku ulogu osvojio je Jovan Ginić, za interpretaciju u filmu Lost Country Vladimira Perišića. Spomenuti film svjetsku je premijeru imao na prestižnom festivalu u Cannesu, a realiziran u koprodukciji Francuske, Srbije, Luksemburga i Hrvatske (Kinorama). O nagradama u kategoriji igranog filma odlučivao je žiri u sastavu glumac Zlatko Burić, glumica Danica Ćurčić, redatelj Juraj Lerotić te Josh Siegel, kustos Odsjeka za film u MoMA-i (SAD), dok je žirijem predsjedavala australska glumica i redateljica Mia Wasikowska

Cjelovit popis svih nagrađenih naslova dostupan je na ovoj poveznici, a sve ostale detalje potražite na službenim stranicama festivala

Hrvatski su projekti nagrađeni i u sklopu 21. CineLink Dana filmske industrije. Naime, projekt dugometražnog dokumentarnog filma Paviljon 6 autora Gorana Devića u produkciji kuće Petnaesta umjetnost osvojio je dvije nagrade: nagradu Al Jazeera Balkans dokumentarnog filma festivala (AJB DOC) te DOK Leipzig Preview nagradu. 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.