Preskoči na glavni sadržaj

Dodijeljene nagrade 26. Sarajevo Film Festivala

Hrvatsko-švicarskom filmu Mare redateljice Andree Štake na Sarajevo Film Festivalu dodijeljena je nagrada CICAE - Međunarodne konfederacije umjetničkih kina, a Mariji Škaričić po treći put Srce Sarajeva za upečatljivu interpretaciju naslovne junakinje. Osim toga, u kratkometražnoj konkurenciji, Srce Sarajeva za najbolji film dobio je Antiotpad Tina Žanića, a hrvatski filmaši nagrađeni su i u sklopu industrijskog dijela festivala. 

Međunarodna konfederacija umjetničkih kina (CICAE), u čijem su žiriju bili Eva Demeter, koordinatorica za međunarodne odnose iz Mađarske, Piotr Szczyszyk, programer i stručnjak za filmsku edukaciju iz Poljske te Anika Danielle Wagner, programerka i kreativna direktorica kina Traumstern iz Njemačke, nagradu najboljem filmu Natjecateljskog programa dodijelili su Andrei Štaki

Mariji Škaričić je za glavnu ulogu u istom filmu pripalo Srce Sarajeva za najbolju glumicu te je tako postala prva koja je dosad osvojila čak tri Srca Sarajeva, tj. nagradu za najbolju žensku ulogu na sarajevskom festivalu; već joj je i prijašnja suradnja s redateljicom Štakom donijela istu nagradu za ulogu u filmu Gospođica 2006., a nagrađena je i 2004. za glavnu ulogu u filmu Ta divna splitska noć Arsena Antona Ostojića

Film Mare tako u ovom izrazito nezahvalnom razdoblju ipak pronalazi svoj festivalski put i način da se predstavi publici. Nakon sarajevskog festivala, Mare će 29. kolovoza otvoriti ovogodišnji Pulski filmski festival te tako premijerno biti predstavljen domaćoj publici. 

Pored Marije Škaričić, u filmu glume Goran Navojec, Ivana Roščić, Nikša Butijer, Mirjana Karanović, Zdenko Jelčić te poljski glumac Mateuzs Kosciukiewicz. Autorsku ekipu filma čine direktor fotografije Erol Zubčević, scenografkinja Jana Plećaš, kostimografkinja Sara Giancane te majstorica maske Sabine Fluckinger. Film je nastao kao švicarsko-hrvatska koprodukcija u suradnji produkcijskih kuća Okofilm Productions, producenata Thomasa Imbacha i Andree Štake te Dinaridi Film koproducentice Tene Gojić.

Srce Sarajeva za najbolji kratkometražni film dodijeljeno je Antiotpadu u produkciji Dinaridi Filma redatelja Tina Žanića. Podsjetimo, Američka filmska akademija imenovala je Sarajevo Film Festival festivalom koji svoje pobjedničke filmove u kategorijama kratkometražnog filma kvalificira za prijavu za nagradu Oscar Američke akademije filmskih umjetnosti i znanosti. 

Tin Žanić osim režije zajedno s Filipom Romcem i Janom Klemscheom potpisuje i scenarij, direktor fotografije je Filip Romac, montažer Jan Klemsche, za oblikovanje zvuka je bio zadužen Martin Semenčić, kostimografkinja je Irena Stolla, a scenografkinja Jana Pećaš. U filmu glume Bernard Tomić i Roman Sem-Tuksar, a producentice su Tena Gojić i Dora Prpić. Film problematizira nasilje koje se u koncentričnim krugovima širi oko problematičnog zagrebačkog adolescenta dok je njegova točka pucanja sve bliža. 

Dodajmo kako je nagradu Srce Sarajeva za najbolji film osvojio Egzil (Njemačka, Belgija, Kosovo) u režiji Visara Morine, a najboljim je redateljem proglašen Ru Hasanov (The Island Within). Srce Sarajeva za najboljeg glumca otišlo je Vangelisu Mourikisu za film Kopač (Digger) u režiji Georgisa Grigorakisa

Cjelovit popis svih nagrađenih naslova dostupan je na ovoj poveznici, a sve ostale detalje potražite na službenim stranicama festivala

Nagrade industrijskog dijela Sarajevo Film Festivala

U sklopu Docu Rough Cut Boutique programa sa 20 000 eura za postprodukcijske usluge nagrađen je projekt Muzej revolucije u režiji Srđana Keče. Odluku je donio žiri u sastavu: Laurien Ten Houten (IDFA), Hanka Kastelicová (HBO Europe), Catherine Le Clef (CAT&Docs), Cristian Nicolescu (Digital Cube) i Brigid O'Shea (Dok Leipzig). 

Ove godine po prvi put je dodijeljena nagrada HAVC-a od 15 000 eura u sklopu CineLink Drame, a nagrađen je projekt Black Delta Dragosa Bucura i Sofie Bucur

TV Drama Vision Pitch Award - nagradu koja osigurava predstavljanje na konferenciji TV Drama Vision u Göteborgu početkom iduće godine, dobio je projekt hrvatske serije u nastajanju, krimi-drama Bezdan (The Abyss), iza koje stoji tvorac i scenarist Marjan Alčevski. Režiju potpisuje Mladen Dizdar, producent je Siniša Juričić, a serija nastaje u produkciji Nukleus Filma. 

Naslovne fotografije: Marija Škaričić; Tin Žanić; Sarajevo Film Festival 
(*fotografije su preuzete sa službene Facebook stranice SFF-a)

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.