Preskoči na glavni sadržaj

Dodijeljene nagrade 25. Dana hrvatskog filma

Žiriji Dana hrvatskog filma donijeli su odluke o dobitnicima nagrada 25. jubilarnog festivalskog izdanja, a Grand prix osvojio je dokumentarni film Dum spiro spero Pere Kvesića.

Veliki žiri u sastavu Hana Jušić, Silvestar Mileta i Luna Zimić Mijović dodijelio je Grand prix filmu Dum spiro spero Pere Kvesića (producent Nenad Puhovski, Factum) za "uspješno i dirljivo povezivanje medija književnosti i filma pričom i prizorima kojima autor ogoljuje i postvaruje svoje sjetne, duhovite, autodestruktivne i kreativne misli te pokazuje kako blizina smrti dokida sve tabue". Nagradu za glumu veliki žiri dodijelio je Vinku Kraljeviću (Priče iz bijele sobe). "Pogled i patina lika Vinka Kraljevića utjelovljenje su brojnih muškaraca i žena, svih koji nesretni i neshvaćeni zbog suvremenog ubrzanog života sami i usamljeni kao pretis lonac ključaju godinama", piše u priopćenju žirija.

Nagrada za najbolju montažu pripala je Sunčici Ani Veldić za dokumentarac Festivalski turizam, film čiji unutarnji ritam pri pomnom gledanju otkriva obzirno tkanje lutajućih filmskih impresija. Nagradu za najbolju kameru žiri je dodijelio Ivanu Slipčeviću za Kino otok jer u ruiniranim i prenamijenjenim, a u potpunosti zatečenim prostorima nekadašnjih kina pronalazi kompozicije intrigantne geometrije kojima pridaje apstraktnu kvalitetu te se čini kao da ih je sâmo vrijeme pripremilo za njegovu kameru. Nagrada za najbolje oblikovanje zvuka pripala je Tomislavu Babiću koji je istu nagradu dobio prošle godine, ovaj put za film Kraj Tomislava Šobana, a nagrada za najbolju manjinsku koprodukciju ide u ruke Vanji Andrijević iz Bonobostudija za animirani film Travelling Country (Putujuća zemlja).

Članovi velikog žirija dodijelili su i posebna priznanja. Hana Jušić nagradila je opservacijski dokumentarac Ana trg Jelene Novaković, Luna Zimić Mijović nagradila je Petrovu šumu Martine Meštrović, a Silvestar Mileta Kraj Tomislava Šobana.

Žiri DHFR-a u sastavu Jure Pavlović, Sonja Tarokić i Saša Ban dodijelio je Nagradu Jelena Rajković za najboljeg mladog redatelja/redateljicu Katerini Dudi za film Rezidba u kojem nepretenciozno prikazuje radost bavljenja filmom emotivno povezujući različite generacije.

Na 25. Danima hrvatskog filma dodijeljene su nagrade Oktavijan koje dodjeljuje Hrvatsko društvo filmskih kritičara. One su ove godine dodijeljene prema novom pravilniku, prema kojem se Oktavijani dodjeljuju za cjelokupnu godišnju produkciju prikazanu između dvaju izdanja Dana hrvatskog filma. Oktavijan za kratkometražni igrani film dodijeljen je filmu Igra malog tigra Jasne Nanut. Oktavijan za animirani film pripao je Gradu duhova Marka Dješke. Oktavijan za dokumentarni film ponio je film Iza lica zrcala Katarine Zrinke Matijević, za eksperimentalni film Dota Petre Zlonoge, a namjenski za špicu Patrola na cesti grupe autora i dizajnera Andreje Sužnjević, Marka Šesnića i Gorana Turkovića.

Dodijeljene su i Nagrade Vladimir Vuković; nagrada za najboljeg mladog kritičara/kritičarku pripala je Luciji Klarić, a najboljim filmskim kritičarom u 2015. godini proglašen je Mario Kozina. Vijeće za etiku i ljudska prava u sastavu Lora Vidović, Ankica Čakardić i Gordan Bosanac dodijelilo je nagradu za etiku i ljudska prava filmu Pravo na rad: Onako kako smo ga ostavile koji potpisuju Marica Lalić i Ivan Lasić (Udruga Skribonauti). "Rodna, odnosno feministička dimenzija filma snažno je izražena i veoma je zanimljivo i pažljivo uvedena kroz scenarij. Film govori i o važnosti solidarnosti, o pitanju koje je u silnom deficitu u konstelaciji društveno-političke suvremenosti ne samo Hrvatske nego i svijeta. Film je prilog diskusijama o stanju hrvatskog radništva, o socijalnim i radničkim pravima iz feminističkog ključa", piše u priopćenju žirija.

Žiri Glasa koncila dodijelio je Zlatnu uljanicu filmu Munja Radislava Jovanova Gonza. "Munju odlikuje poruka o važnosti ljudskosti, međuljudskih odnosa i nesebičnom darivanju na koje nas potiče evanđeosko naučavanje", stoji u priopćenju žirija.

Dokumentarni film Nešto o životu redatelja Nebojše Slijepčevića osvojio je Nagradu publike 25. Dana hrvatskog filma.

Dodijeljena je i nagrada za najbolji pitching. Žiri u sastavu Roshanak Behesht Nedjad i Martina Petrović dodijelio je nagradu projektu Humurva autora Ante Marina.

Više informacija potražite na službenoj festivalskoj stranici.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.