Preskoči na glavni sadržaj

Dodijeljene nagrade 22. Motovunskog filmskog festivala 

Dodjelom nagrada Motovunski filmski festival svečano je zatvoren u subotu, 27. srpnja. Žiri je Propeler Motovuna dodijelio islandskom filmu Bijeli, bijeli dan redatelja Hlynura Pálmasona. 

Žiri u kojem su bili redateljica Hana Jušić iz Hrvatske, redatelj Ognjen Glavonić iz Srbije te filmski kritičar i producent Michał Chaciński iz Poljske svoju su odluku obrazložili riječima:

'Glavnu nagradu žiri je jednoglasno dodijelio filmu koji koristeći elemente žanra propituje emocionalni i psihološki teret žalovanja, na stilski idiosinkratičan način. Ovaj gorko slatki portret čangrizavog melankoličnog policajca ostavio je na nas dubok utisak.'

Nagradu žirija kritičara FIPRESCI (Međunarodna federacija filmskih kritičara) dobio je film Bog postoji, njeno ime je Petrunija redateljice Teone Strugar Mitevske, koji je nastao u manjinskoj hrvatskoj koprodukciji.

'Glavna glumica nas je osvojila svojom izvrsnom izražajnošću i brzo uvjerila da je glavni lik pametna žena koja ima složenu osobnost i koja otkriva svoju moć tijekom filma. Ona je simbol potrebe za slobodom u mnogim područjima i ukazuje na potrebne promjene. Film je crna komedija, izvrsno režiran, montiran, dinamičan i brzo uvlači gledatelja u svoj svijet', obrazložio je žiri.

Tijekom pet dana u Motovunu je prikazano čak 136 filmova uz koncerte, performanse, razgovore s autorima te ostali edukativni i zabavni popratni program. Više o festivalu pronađite na službenoj stranici.

Naslovne fotografije: dodjela nagrada Motovunskog filmskog festivala

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.