Preskoči na glavni sadržaj

Dodijeljene nagrade 20. ZagrebDoxa 

Glavnu festivalsku nagradu osvojila je Kaouther Ben Hania za film Četiri kćeri u međunarodnoj te Dávid Mikulán i Bálint Révész za film KIX u regionalnoj konkurenciji, dok je Mali pečat za najbolji kratkometražni film otišao u ruke Lucije Brkić, za film U tranzitu.

U subotu, 20. travnja, s početkom u 18.15 sati, na svečanoj dodjeli nagrada proglašeni su pobjednički filmovi jubilarnog, dvadesetog izdanja Međunarodnog festivala dokumentarnog filma ZagrebDox. Na festivalu koji je u kinu Kaptol Boutique Cinema otvoren prošle nedjelje publika je imala priliku pogledati čak 102 filmska ostvarenja u dvanaest programa, a za službenu festivalsku nagradu Veliki pečat natjecalo se devetnaest filmova u Međunarodnoj, odnosno dvadeset i jedan film u Regionalnoj konkurenciji.

Međunarodni žiri, čiji su članovi bili Valerie Blankenbyl, Lea Glob i Hrvoje Hribar, dodijelio je Veliki pečat filmu Četiri kćeri, Kaouther Ben Hanije. Posebno priznanje pripalo je filmu Drugačija divljina Silje Evensmo Jacobsen.

U Regionalnoj konkurenciji Veliki pečat otišao je filmu KIX Dávida Mikulána i Bálinta Révésza, a odluku je donio Regionalni žiri čiji su članovi bili Alessandro Stellino, Enes Midžić i Tomislav Mršić. Žiri je svoju odluku obrazložio: "Ono što je počelo kao razigrana igra za filmsku ekipu i protagonista ove filmske turneje snimljene tijekom 12 godina postala je snažna i dirljiva izjava o procesu odrastanja i preuzimanja odgovornosti u našem odsutnom društvu, i kao pojedinci i kao kolektivitet". Film KIX realiziran je u mađarsko-francusko-hrvatskoj koprodukciji (hrvatska koproducentica je Rea Rajčić, Eclectica).

Posebno priznanje u Regionalnoj konkurenciji pripalo je Šutnji razuma Kumnjane Novakove.

Mali pečat za najbolji kratki film iz natjecateljskog programa, o čemu su odlučili Miljenka Čogelja, Tue Steen Müller i Tomislav Pavlic osvojio je film Lucije Brkić, U tranzitu. "Izravnim dokumentarnim jezikom redateljica hvata rad živopisne, karizmatične mlade žene koja želi pomoći migrantima u nevolji na njihovom putu u neizvjesnu budućnost. Film je to pun talentiranog zapažanja i suosjećanja koji prenosi trenutke jednog od najvećih problema s kojima se Europa danas suočava", objašnjava svoju odluku žiri.

Posebno priznanje dodijeljeno je filmu Dječak Vladimira Loginova koji je žiri osvojio svojim promišljenim konceptom i jednostavnošću. 

Nagrada Movies That Matter, za ostvarenje koje na najbolji način promiče ljudska prava dodijelio je žiri u sastavu: Tihomir Ponoš, Vedrana Pribačić i Tatjana Vlašić, a pripala je filmu Blago kraljevstva Dahomey, redateljice Matti Diop. Posebno priznanje osvojio je film Potpuno povjerenje, redateljice Jialing Zhang

Mladi žiri, u čijem su sastavu bili Snježana Banović, Hrvoje Osvadić i Biserka Šuran, dodijelili su Mali pečat za najbolji film mladog/e autora/ice do 35 godina, a nagradu je odlukom većine članova žirija dobio film KIX Dávida Mikulánua i Bálinta Révészua. "Film kojeg smo odlučili nagraditi osvojio nas je svojim iskrenim i nježnim odnosima između autora i protagonista filma. Majstorski portretirana sloboda odrastanja i ljepota koja izlazi iz odnosa autora i protagonista filma toliko nas je očarala da smo i sami doživjeli duboku povezanost s njima. Do samog kraja filma navijali smo za njih i njihov ne tako sretan život." Posebno priznanje osvojio je film Grand Prize Anje Koprivšek: "Posebno priznanje zaslužuje autorica koja je s velikom dozom ljubavi i poštovanja prema svojim protagonistima uspostavila povjerenje koje nas je uvelo u svijet za koji nismo znali da postoji. Zahvalni smo autorici što nas je upoznala s tim svijetom i obogatila nas tim saznanjem. Redateljici filma i cijeloj Ballroom sceni u Hrvatskoj dodjeljujemo Posebno priznanje,", stoji u objašnjenju žirija. 

Članovi međunarodne federacije filmskih kritičara FIPRESCI, Igor Angjelkov, Hamed Soleimanzadeh i Milena Zajović dodijelili su istoimenu nagradu filmu KIX"Za kreativni proces otkrivanja skrivenog života djece s ulice, hrabar pristup razumijevanju kompleksa nove generacije, jedinstven način pripovijedanja o postupcima i posljedicama, zadivljujuću montažu i briljantnu kinematografiju, ali i visceralni prikaz klasnih nejednakosti i suptilno priznanje porastu populizma u europskim društvima."

O nagradi Teen Dox, koja se dodjeljuje filmu iz istoimenog programa koji na najbolji način govori o pitanjima koja okupiraju mlade, odlučivale su učenice zagrebačke XVI. gimnazije: Mara Jakić​​, Zora Fabijanac​, Nika Igrec​​, Kali Martinović​, Eva Župarić​, Klara Perović​, Lucija Marketin​, Vida Novosel​, Ida Borić​, Ivna Salečić​, Katja Galunić ​i Irma Korkut. Nagradu je osvojio film Mariusza Rusińskog, Moja sestra, a posebno priznanje Ekipa, Sylvaina Cruiziata

Nagradu Počasni Veliki pečat koja se dodjeljuje autorima koji su kvalitetom svojih radova prisutni i presudni u dokumentarizmu godinama, pa i decenijama, a dodjeljuje je umjetnički direktor festivala Nenad Puhovski, dodijeljena je njemačkom redatelju Werneru Herzogu. "Film Wernera Herzoga, Bijeli dijamant odabrao sam na prvom ZagrebDoxu kao film otvaranja sa željom da pokažemo publici, navikloj do tada uglavnom na standardne televizijske dokumentarce, snagu autorskog, poetskog, dramatičnog, cjelovečernjeg dokumentarca. Priča je to, kako to često kod Herzoga biva, o srazu čovjekova sna i snage prirode. U ovom slučaju radi se o britanskom graditelju cepelina koji kreće na putovanje do divovskih vodopada u srcu Gvajane u nadi da će poletjeti svojim „brodom“ iznad krošnji drveća. No, taj moderni Ikar nosi u sebi i tajnu koja se u filmu postepeno otkriva – slična ekspedicija završila je katastrofom kada se njegov prijatelj survao u smrt. Fenomenalnom filmskom fotografijom, popraćenom sjajnom muzikom, ovaj je film u mnogim aspektima odredio pravac u kome se ZagrebDox kreće i razvija. Stoga mu sa zakašnjenjem, ali i ogromnim zadovoljstvom dodjeljujem Počasni Veliki pečat“, stoji u objašnjenju Nenada Puhovskog.

ZagrebDox se održao uz potporu Grada Zagreba, Hrvatskog audiovizualnog centra, Zaklade Kultura nova, Društva hrvatskih filmskih redatelja i Turističke zajednice Grada Zagreba.

Popis svih nagrada i obrazloženja žirija možete pronaći na službenoj stranici ZagrebDoxa

Naslovne fotografije: vodstvo i žiri ZagrebDoxa; Tinka Kalajžić, Nenad Puhovski i Lucija Brkić (U tranzitu); ekipa filma KIX
Autori fotografija: Julien Duval i Filip Popović

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.