Preskoči na glavni sadržaj

Dodijeljene nagrade 11. ZagrebDoxa, posebno priznanje filmu Igora Bezinovića

Dodjelom nagrada u subotu u 19 sati u dvorani 2 Cineplexxa u Centru Kaptol proglašeni su pobjednici 11. izdanja ZagrebDoxa, međunarodnog festivala dokumentarnog filma. Najbolji film u međunarodnoj konkurenciji je Virunga Orlanda von Einsiedela, a u regionalnoj Kainova djeca Marcella Geröa.

Međunarodni žiri u sastavu Vinko Brešan, Ágnes Sós i Hans Robert Eisenhauer Veliki pečat je odlučio dodijeliti filmu Virunga Orlanda von Einsiedela (Velika Britanija) zbog "jedinstvenog prikaza postojeće političke i ekološke krize u Kongu". "Šokantan je, dirljiv i nezaboravan, a ujedno i predivan primjer moći dokumentarnog filma. Prekrasna priča, izvrsni likovi, neustrašivo snimanje, odlična montaža i postprodukcija na najvišoj razini glavni su sastojci ovog remek-djela", ocijenio je žiri. Von Einsiedelu je Virunga dugometražni dokumentarni prvijenac.

Posebna priznanja žiri je dodijelio filmovima Vrtni ljubavnici Virpija Suutarija (Finska) i Bolji život Hanne Polak (Danska).

Regionalni žiri u sastavu Heino Deckert, Marius Iacob i Ivana Simić Bodrožić nagradu Veliki pečat dodijelio je filmu Kainova djeca redatelja Marcella Geröa (Mađarska, Francuska). "Osim što zadovoljava visoke kriterije struke, film donosi potresnu i dirljivu priču o dječacima koji su postali ubojice najbližih. Ne pokušavajući osuditi ili poučiti, redatelj nam nudi drugačiju prizmu... Film smatramo važnim ostvarenjem ne samo na regionalnoj, nego i na univerzalno ljudskoj razini", ocijenio je žiri.

Posebno priznanje u regionalnoj konkurenciji žiri je dodijelio filmu Rus Damira Ibrahimovića i Eldara Emrića (Bosna i Hercegovina).

Mladi žiri u sastavu Carlo Zoratti, Hrvoje Mabić i Jelena Pašić dodijelio je nagradu Mali pečat za najbolji film mladog autora do 35 godina filmu Drugačija Mađarska - život jednog sela, fragmenti redatelja Dénesa Nagyja (Mađarska), dok je posebno priznanje dobio hrvatski dokumentarac Veruda - film o Bojanu redatelja Igora Bezinovića.

Žiri u sastavu Vitaly Mansky, Tamara Erde i Ana Matan dodijelio je nagradu Movies That Matter za film koji na najbolji način promiče ljudska prava Rich Hillu u režiji Tracy Droz Dragos i Andrewa Droz Palerma (SAD), dok je posebno priznanje otišlo filmu Virunga Orlanda von Einsiedela.

Nagradu Teen Dox za najbolji film koji govori o problemima mladih dodijelio je žiri sastavljen od učenika i učenica Privatne umjetničke gimnazije u Zagrebu, a pripala je filmu Djevojka na putu Jillian Schlesinger (SAD).

Na 11. izdanju ZagrebDoxa ove je godine u 16 programa prikazano više od 150 filmova širokog spektra tema i stilova iz samog vrha suvremene svjetske i domaće dokumentarne produkcije. U nedjelju 1. ožujka nagrađene filmove može se pogledati u četiri dvorane Cineplexxa Kaptol Centra. Više informacija potražite na službenoj stranici festivala.

Naslovne fotografije: Virunga; Kainova djeca; Veruda - film o Bojanu

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.