Preskoči na glavni sadržaj

Dodijeljene nagrade 10. Subversive Film Festivala

U kinu Europa sinoć su dodijeljene filmske nagrade Wild Dreamer Subversive Film Festivala. Najboljim kratkometražnim filmom proglašen je Kwassa Kwassa Tuana Andrewa Nguyena, najbolji dokumentarni film je Bezness as Usual Alexa Pitstre, a igrani Grlo srce trbuh Maud Alpi. 

Kwassa Kwassa na lokalnom komorskom jeziku znači nesiguran brod. Nekoć je služio za ribolov, a danas prevozi izbjeglice. Film vijetnamskog filmaša mlađeg naraštaja Tuana Andrewa Nguyena  i danskog umjetničko-aktivističkog kolektiva SUPERFLEX dojmljivim filmskim jezikom pripovijeda priču o graditeljima kwasse kwasse dajući istodobno uvid u poremećenu dinamiku kolonijalnih pretenzija i ljudskih sudbina u akvatoriju Mozambijskog kanala koji je postao kanalom smrti za tisuće ljudi koji tragaju za boljim životom.

U Bezness As Usual redatelj i glavni protagonist Alex Pitstra progovara o vlastitoj krizi identiteta kroz priču o svojoj majci i odstranjenom ocu. Nizozemac Alex Pitstra, rođen kao Karim Alexander Ben Hassen, vraća se u Sousse kako bi pokušao izgraditi odnos sa svojom proširenom obitelji koja ga tretira kao bogatog zapadnjaka spremnog da odriješi kesu. Film na duhovit način progovara o kulturalnim razlikama i pokušaju premošćavanja istih, pružajući intimni i topli prikaz jedne neobične, multikulturalne porodice čiji su članovi istovremeno jedni drugima stranci, no paradoksalno osjećaju i snažan osjećaj povezanosti i obiteljske pripadnosti.

Najboljim igranim filmom žiri je jednoglasno proglasio rad mlade francuske redateljice Maud Alpi Grlo srce trbuh. Riječ je o hibridnom komadu ambijentiranom u jednoj klaonici u kojoj njezin neimenovani mladi radnik pokušava prikupiti dovoljno sati da bi mogao otići iz tog pakla okupanog halogenim chiaroscurom i primati socijalnu pomoć. Autorica je uspjela stvoriti dirljivo lijep film bez obzira na odbojnost i teror koji proizvodi lokacija u koju postavlja protagonista, s nevjerojatnim spojem nježnosti i bajkovitosti, ranjivosti i izgubljene mladosti. 

U žiriju su bili kustosica Leila Topić, filmolog Tomislav Brlek, filmski kritičar Dragan Jurak te vizualna umjetnica i filmologinja Ivana Keser.

Više o nagradi i festivalu možete saznati na ovoj poveznici

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.