Preskoči na glavni sadržaj

Dodijeljena snimateljska nagrada 'Nikola Tanhofer' 

Jana Plećaš, Vjeran Hrpka i Igor Martinović ovogodišnji su dobitnici prestižne snimateljske nagrade 'Nikola Tanhofer' za 2016. godinu. Dobitnicima je nagrada uručena u pulskoj Areni, a u sklopu 64. Pulskog filmskog festivala.

Nagrada 'Nikola Tanhofer' dodjeljuje se za najbolja ostvarenja umjetnosti i umijeća filmskog snimanja u cilju vrednovanja autorske osebujnosti i snimateljske izvrsnosti te promicanja filmske fotografije, vizualne i filmske kulture.

Godišnja snimateljska nagrada dodjeljuje se u tri kategorije: dugometražni film, televizijska serija i kratkometražne filmske forme. 

Za ovogodišnje laureate snimateljske nagrade 'Nikola Tanhofer' stručni žiri u sastavu Stanko HercegMirko Pivčević i Darko Šuvak odabrao je i nagradio tri imena.

'Snimateljski rad Jane Plećaš u filmu Ne gledaj mi u pijat umjetnički je rad najviše kategorije. Jana je svojom filmskom fotografijom napravila film boljim, što je ishodišni motiv svih direktora fotografije.', objašnjenje je uz koje je stručni žiri dodijelio nagradu 'Nikola Tanhofer' snimateljici Jani Plećaš za dugometražni film Ne gledaj mi u pijat redateljice Hane Jušić.

Nagrada Nikola Tanhofer za kratkometražni film Iza lica zrcalaredateljice Katarine Zrinke Matijević, uručena je snimatelju Vjeranu Hrpki koji je '...iskoristio skromne produkcijske uvjete kao prednost, uvjerljivo iskazujući zamjetnu vještinu u prepoznavanju ljepote prirodnog osvjetljenja.', a snimatelju Igoru Martinoviću za TV seriju Kuća od karata jer je '...sustavno snimateljskim izražajnim sredstvima pridonio dojmu koji ostavlja serija Kuća od karata, od glumačkih izvedbi do uvjerljivosti scenografije i tečnosti filmskog izlaganja.', stoji u obrazloženju žirija.

Naslovne fotografije: Jana Plećaš, Vjeran Hrpka i Igor Martinović
(*Autori fotografija su Manuel Angelini, Slaven Radolović i Matija Šćulac)

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.