Preskoči na glavni sadržaj

Dobitnica Nagrade za životno djelo 29. Svjetskog festivala animiranog filma - Animafest Zagreb glasovita je umjetnica Suzan Pitt

Američka umjetnica Suzan Pitt (1943.) koja se u svojem stvaralaštvu okušala u animaciji, slikarstvu, modi, opernoj videoscenografiji te se istaknula radom u raznolikim medijima dobitnica je Nagrade za životno djelo 29. Svjetskog festivala animiranog filma - Animafest Zagreb. 

Vijeće festivala odluku je donijelo jednoglasno te u svojem obrazloženju ističe kako je nagrađena Suzan Pitt umjetnica koja je u svojoj bogatoj karijeri korištenjem raznolikih medija dotakla animacije, slikarstva, mode povezavši ih kroz krajolike, urbane prostore, popularnu kulturu, operu i suvremenu umjetnost. Svoje umjetničko stvaralaštvo počinje u mediju slikarstva, šireći interes na animaciju i izvedbene umjetnosti te oslikavanje odjevnih predmeta. Rođena u Kansas Cityju, većinu života provela je između Europe i Amerike.

'U svijet animacije ušla je kroz medij slikarstva stapajući slikarske vještine, ljubav prema flori i fauni s halucinantnim pop-svjetovima i Meksikom kao vječnom inspiracijom, osvrćući se na društvene probleme u kojima živi. Kolažirajući narative iz manjih segmenata stvara napete dramaturške situacije paralelno propitujući mogućnosti filmske strukture, ulaska u djelo, poziciju gledatelja/ice. Spretno se okušala u vrlo različitim medijima prelazeći pragove, granice i zidove između muralnog slikarstva, modnog dizajna, animacije, videoscenografije za opere i galerijskih prostora. Pitt kroz godine stvara vrlo prepoznatljiv, fascinantan filmski opus (Asparagus, Joy street, El Doctor, Visitation...), koji i danas redovito prikazuju relevantni svjetski festivali animacije i filmske institucije poput Academy of Motion Picture Arts and Sciences u Los Angelesu, Sundance Film Festival, New York Film Festival, London Film Festival, Ottawa International Animated Film Festival, Image Forum Film Festival u Tokiju. Osim na filmskim festivalima njezini radovi predstavljaju se u najvažnijim institucijama suvremene umjetnosti, kao što su Walker Art Center, MoMa i Muzej Stedelijk u Amsterdamu. Kombinirajući u svojim filmovima različite tehnike od direktnog rada na filmskoj traci, animacije pijeskom, te slikarskih i crtačkih tehnika stvara impresivnu i toplu vizualnu poeziju u koju ćemo uvijek sa zadovoljstvom utonuti.'

Nagrada za životno djelo bit će joj uručena na svečanom otvorenju Animafesta u Zagrebu 3. lipnja iduće godine, a 29. Svjetski festival animiranog filma - Animafest Zagreb održat će se sve do 8. lipnja. 

Naslovna fotografija: Suzan Pitt

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.