Preskoči na glavni sadržaj

Dnevniku Diane Budisavljević nagrada u Jeruzalemu

Film Dnevnik Diane Budisavljević redateljice Dane Budisavljević osvojio je nagradu za najbolji dugometražni film u međunarodnoj konkurenciji Jerusalem Jewish Film Festivala održanog krajem 2019. godine u organizaciji Kinoteke Jeruzalema. 

“Nagradili smo film koji se bavi nepoznatim poglavljem Drugog svjetskog rata - progonom Srba pravoslavaca iz Nezavisne države Hrvatske, saveznice Nacista. Temeljen na Dnevniku Diane Budisavljević, žene koja je bilježila tijek akcije spašavanja tisuća djece, film strogo i pažljivo kombinira finoću fikcije, arhivske materijale i svjedočanstva”, obrazložio je žiri u kojem su bile redateljice i producentice Esther Hoffenberg i Nurit Kedar te politički karikaturist i ilustrator Michel Kichka

Nagrada ovog festivala 12. je po redu dodijeljena Dnevniku Diane Budisavljević. Podsjetimo, nakon šest osvojenih nagrada na Pulskom filmskom festivalu, film je nagrađen, među ostalim, u njemačkom Cottbusu kao najbolje debitantsko ostvarenje, u Beogradu na festivalu Slobodna zona te na Zagreb Film Festivalu nagradom žirija mladih što je bio poticaj da se nakon redovnog kinoprikazivanja film ove godine počinje prikazivati učenicima srednjih škola. 

Interes su već iskazale brojne škole pa će tako, krajem siječnja, film u povodu Dana sjećanja na Holokaust biti prikazan u Daruvaru, Rijeci i Puli te u sklopu stručnog skupa “Poučavanje i učenje o holokaustu i sprečavanju zločina protiv čovječnosti” koji će se održati u Slavonskom Brodu u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje. Film će uskoro biti prikazan i na Göteborg Film Festivalu u programu Novi glasovi (New Voices).

Naslovna fotografija: scena iz filma Dnevnik Diane Budisavljević

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.