Preskoči na glavni sadržaj

Dnevnik velikog Perice u Sarajevu proglašen najboljom regionalnom komedijom

Hrvatska serija Dnevnik velikog Perice dobitnik je nagrade Srce Sarajeva za najbolju komediju koju od ove godine dodjeljuje Sarajevo Film Festival.

Sarajevo Film Festival je ove godine uspostavio novu kategoriju nagrada za televizijske serije s ciljem promoviranja najkvalitetnije regionalne televizijske produkcije i njihovoh autora, glumaca i glumica te potivanje njihova međunarodnog plasmana.

U konkurencijama je bilo 16 serija a o dobitnicima je odlučivao žiri kojega je činilo 400 filmskih i televizijskih profesionalaca s područja bivše Jugoslavije. Najbolja ostvarenja izabrana su online glasanjem po uzoru na slične svjetske godišnje nagrade filmskih i televizijskih akademija.

Dnevnik velikog Perice premijerno je prikazan u ožujku i travnju ove godine u programu Hrvatske televizije (HTV) a serija je nastala na tragu kultnog filma Kreše Golika Tko pjeva tlo ne misli.

Šest epizoda kroz priču o obitelji Perice Šafraneka, dječaka iz Golikovog filma, portretiraju život u Zagrebu 60-tih godina prošlog stoljeća.

Redatelj serije je Vinko Brešan, a scenaristi su Renato Baretić, Emir Imamović Pirke i Albino Uršić. Glavne uloge igraju Živko Anočić, Csilla Barath Bastajić, Dušan Bućan, Iva Babić, Mirjana Bohanec Vidović, Otokar Levaj i Nikola Kojo.

Nagrada za najbolju regionalnu dramsku seriju pripala je Porodici, ostvarenju iz Srbije koje kroz pet nastavaka prikazuje posljednje dane na slobodi bivšeg srbijanskog čelnika Slobodana Miloševića. Boris Isaković je za ulogu Miloševića proglašen najboljim glumcem a Jasna Đuričić najboljom glumicom za ulogu koju je ostvarila u seriji Grupa, također u srbijanskoj produkciji.

"Ovo je jedan od važnijih koraka koje radimo u promociji audio-vizualnog sektora kako bismo pokušali ohrabriti emitere i sve one koji mogu sudjelovati u financiranju kako bismo mogli promovirati ovu kreativnu industriju", kazao je direktor SFF Mirsad Purivatra tijekom svečanosti proglašenja najboljih regionalnih serija i glumaca. 
(*Hina)

Cjelovit popis nagrađenih dostupan je na ovoj poveznici

Naslovna fotografija: scena iz serije Dnevnik velikog Perice
(*fotografija je prreuzeta s portala hrtprikazuje.hrt.hr)

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.