Preskoči na glavni sadržaj

DKE – uredi MEDIA iz Hrvatske, Estonije, Latvije, Litve i Slovenije organiziraju događanje 'Dan Europe – velike priče iz malih zemalja'

DKE – uredi MEDIA iz Hrvatske, Estonije, Latvije, Litve i Slovenije prvi put udruženim snagama surađuju i to u pripremi jedinstvenog događanja indikativnog naslova: 'Dan Europe – velike priče iz malih zemalja'.

Svake se godine 9. svibnja slavi Dan Europe ‒ obljetnica je to povijesne Schumanove deklaracije iz 1950. godine, ali i prvog službenog koraka u stvaranju Europske unije.

Diljem Europe održavaju se brojna događanja koja u fokus stavljaju sadržaje koji veličaju mnogostrukost i raznovrsnost Starog kontinenta, upoznajući na taj način javnost s radom svih relevantnih europskih institucija i organizacija kojima je cilj promidžba europskih vrijednosti.

Potprogram MEDIA Kreativne Europe jedan je od najboljih primjera promidžbe kulturne raznolikosti. Radi se ujedno o jedinom programu Europske unije koji je namijenjen razvoju europske audiovizualne industrije. MEDIA tako omogućuje financiranje razvoja, promidžbe i distribucije europskih filmova, serija, dokumentarnih filmova i videoigara unutar Europe i izvan njezinih granica. U europsku kreativnost i kulturnu raznolikost iz perspektive audiovizualnog sektora, koji danas obuhvaća otprilike 8 milijuna radnih mjesta i čini oko 4,5 % BDP-a Europske unije, od 1991. godine uloženo je više od 2,6 milijardi eura.

Osnovna je svrha događanja 'Dan Europe – velike priče iz malih zemalja' predstavljanje četiri uspješna filma s potporom Potprograma MEDIA koji dolaze iz pet malih europskih zemalja: Hrvatske, Estonije, Latvije, Litve i Slovenije. Bez potpore Potprograma MEDIA, čiji je jedan od temeljnih ciljeva poticanje koprodukcija, filmovi iz zemalja niskog produkcijskog kapaciteta ne bi bili u mogućnosti ostvariti trenutnu vidljivost i konkurentnost.

U petak, 8. svibnja, s početkom u 20 sati, četiri će filma s potporom Potprograma MEDIA biti besplatno dostupna putem interneta, u periodu od 48 sati. Zainteresirani ljubitelji filma u Hrvatskoj, Estoniji, Latviji, Litvi i Sloveniji imat će tako priliku pogledati filmove manje poznatih kinematografija. Svi su filmovi (ko)producirani u pet zemalja članica Potprograma MEDIA te su osvojili mnogobrojne nagrade na međunarodnim filmskim festivalima. 

 Filmski program događanja:  

Mostovi vremena (Litva, 2018.)
redatelji: Audrius Stonys i Kristīne Briede
produkcija: Studio Nominum
koprodukcija: VFS Films (Latvija), OÜ Vesilind (Estonija)
*Film Mostovi vremena možete pogledati na poveznici.

Noćni život (Slovenija, 2016.)
redatelj: Damjan Kozole
produkcija: Vertigo
koprodukcija: SCCA/pro.ba (Bosna i Hercegovina), Sisters and Brother Mitevski (Sjeverna Makedonija)
*Film Noćni život možete pogledati na poveznici.

Prevaranti (Estonija, 2016.)
redatelj: Vallo Toomla
produkcija: Amrion
koprodukcija: Studio Uljana Kim (Litva), Locomotive Productions (Latvija)
*Film Prevaranti možete pogledati na poveznici.

Zvizdan (Hrvatska, 2015.)
redatelj: Dalibor Matanić
produkcija: Kinorama
koprodukcija: Gustav film (Slovenija), SEE Film Pro (Srbija)
*Film Zvizdan možete pogledati na poveznici.

Za besplatno gledanje svih navedenih filmova bit će potrebno unijeti promotivan kôd MEDIA2020

Za novosti pratite službenu stranicu Deska Kreativne Europe – Ured MEDIA Hrvatske te Facebook stranicu DKE – Ureda MEDIA Hrvatske i Facebook stranicu događaja Dan Europe – velike priče iz malih zemalja

*Vijest je preuzeta sa službene stranice DKE-Ured MEDIA Hrvatske. 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.