Preskoči na glavni sadržaj

DKE – Uredi MEDIA iz Hrvatske, Bugarske i Slovenije slave Dan Europe besplatnim online projekcijama; program uživo u Karlovcu

Svake se godine 9. svibnja slavi Dan Europe ‒ obljetnica je to povijesne Schumanove deklaracije iz 1950. godine, ali i prvog službenog koraka u stvaranju Europske unije. Diljem Europe održavaju se brojna događanja koja u fokus stavljaju sadržaje što veličaju mnogostrukost i raznovrsnost Starog kontinenta te promoviraju europske vrijednosti.

Posljednjih 30 godina Kreativna Europa MEDIA pruža kontinuiranu podršku europskoj filmskoj i audiovizualnoj industriji pomažući profesionalcima da ožive svoje priče te da ih podijele diljem Europe, ali i šire. U 2021. godini nije obilježena samo 30. obljetnica Potprograma MEDIA, nego i početak novog programskog razdoblja Kreativna Europa 2021. – 2027.

Osnovna je svrha događanja Dan Europe – Slavimo naše priče! predstavljanje četiri uspješna filma koja dolaze iz tri europske zemlje: Bugarske, Hrvatske i Slovenije. Uz potporu Potprograma MEDIA Programa Kreativne Europe, čiji je jedan od temeljnih ciljeva poticanje koprodukcija, filmovi iz zemalja malih kinematografija imaju mogućnost ostvariti trenutnu vidljivost.

U četvrtak, 9. svibnja, s početkom u 20 sati, tri će filma s potporom Potprograma MEDIA biti besplatno dostupna putem interneta, i to 72 sata. Zainteresirani ljubitelji filma u Bugarskoj, Hrvatskoj i Sloveniji imat će tako priliku pogledati filmove manje "vidljivih", odnosno manje poznatih kinematografija. Svi su filmovi producirani u tri zemlje članice Potprograma MEDIA te su osvojili nagrade na međunarodnim filmskim festivalima. Uspjehom u zemlji i inozemstvu pokazali su nam da se razmjenom ideja, vještina i sredstava može stvoriti velika umjetnost.

Osim toga, 9. svibnja, s početkom u 19 sati, DKE – Ured MEDIA Hrvatske u suradnji s Kinom Edison iz Karlovca organizira fizičku projekciju filma Vasil (Španjolska, Bugarska), scenaristice i redateljice Aveline Prat, producentske kuće Distinto Films (Španjolska) te u koprodukciji s tvrtkom Activist 38 (Bugarska), koja će se održati u Kinu Edison u Karlovcu i u partnerstvu s Europe Directom Karlovac.

 Filmski program događanja za online prikazivanja:  

 • Od Cremone do Cremone (Bugarska, 2016.), dokumentarni film, 75'
  Redateljica i scenaristica: Marina Averina
  Producentica: Martichka Bozhilova (Agitprop / BG)
  Koproducentica: Erica Barbiani (Videomante / IT)

Sinopsis:

Mladi šegrt napušta lagodan život u Bugarskoj kako bi krenuo stopama velikog Stradivarija u slavnu talijansku školu za izradu violina u Cremoni. Tako počinje putovanje prevladavanja jezične barijere, čežnje za domom i nejednakosti u industriji izrade violina. Ovaj topli film daje šarmantan uvid u svijet ljudi koji se bore s tradicijom i natjecanjem kako bi svoju glazbenu strast pretvorili u profesiju.

Link: Od Cremone do Cremone / From Cremona to Cremona
Password: MEDIA2024

 • Zbornica (Hrvatska, 2021.), igrani film, 126'
  Redateljica i scenaristica: Sonja Tarokić
  Producentica: Ankica Jurić Tilić (Kinorama / HR)
  Koproducenticica: Janja Kralj (KinoElektron / FR)

Sinopsis:

Suočena s ograničenjima školskog sistema i okružena obeshrabrenim učiteljima, nova i entuzijastična osnovnoškolska pedagogica Anamarija započinje vlastitu borbu s problematičnim profesorom povijesti, nesvjesna da upravo takvim postupanjem polako postaje sve sličnija svojim kolegama u zbornici.

Link: Zbornica / The Staffroom
Password: MEDIA2024

 • Krhki snovi (Slovenija, 2022.), dokumentarni film, 83'
  Redateljica i scenaristica: Haidy Kancler
  Producent: Boštjan Virc (Studio Virc / SI)
  Koproducenti: Flair Film (AT), Kinocompany (FI)

Sinopsis:

U Bamyanu, u Afganistanu, tri lokalne djevojke koje trenira Ana, instruktorica iz Slovenije, sanjaju o tome da postanu profesionalne skijašice i natječu se na Olimpijskim igrama. Kada stignu u Europu na intenzivni trening, suočavaju se s nepremostivim kulturnim jazom i neumoljivom stvarnošću europskog profesionalnog sporta.

Link: Krhki snovi / Melting Dreams
Password: MEDIA2024

Svim filmovima možete besplatno pristupiti putem poveznice ispod pojedinog naslova uz promo kod: MEDIA2024. Filmovi se prikazuju na originalnom jeziku s prijevodom na engleski jezik. 

*Vijest je preuzeta sa stranice DKE – Ureda MEDIA iz Hrvatske 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.