Preskoči na glavni sadržaj

DKE – Ured MEDIA Hrvatske: Obilježavanje Dana Europe i centralnog događanja '15 godina uspjeha'; u fokusu nova lica hrvatskog filma

Svake se godine 9. svibnja slavi Dan Europe ‒ obljetnica je to povijesne Schumanove deklaracije iz 1950. godine, ali i prvog službenog koraka u stvaranju Europske unije. Diljem Europe održavaju se brojna događanja koja u fokus stavljaju sadržaje što veličaju mnogostrukost i raznovrsnost Starog kontinenta, upoznajući tako javnost s radom svih relevantnih europskih institucija i organizacija kojima je cilj promidžba europskih vrijednosti.

Ove godine, 9. svibnja s početkom u 17 sati u fokusu centralnog događanja su nedavne hrvatske filmske uspješnice te će u razgovoru sudjelovati producentica Rea Rajčić (Eclectica) te redateljica i scenaristica Judita Gamulin, predstavljajući debitantski igrani film Ostavi vrata otvorena, producentica, redateljica i scenaristica Karla Lulić (Dobar film) te glumica Judita Franković Brdar predstavljajući debitantski igrani film Ogledalo za slavuja te redatelj i scenarist Petar Orešković predstavljajući svoj debitantski igrani film za djecu Mladi Tesla i kradljivci ideja i dokumentarni film Mjerenje neba. Razgovor će moderirati Martina Petrović, voditeljica DKE – Ureda MEDIA Hrvatske.

Nakon razgovara organizirano je prikazivanje kratkometražnih filmova autorica i autora.

U uvodnim pozdravnim riječima obratit će se predstavnici Ministarstva kulture i medija, voditelj Predstavništva Europske komisije g. Ognian Zlatev te ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra g. Chris Marcich.

Obilježavanje Dana Europe i centralnog događanja ’15 godina: MEDIA & Hrvatska' održat će se u zagrebačkom prostoru kreacije Urania.

Svoj dolazak, molimo, potvrdite putem ove poveznice: Nova lica hrvatskog filma i Dan Europe - registracija

Za više informacija zapratite Facebook stranicu CEDCroatiaMEDIA ili posjetite www.mediadesk.hr.

MEDIA & Hrvatska

Već 15 godina traje filmska ljubavna priča Potprograma MEDIA, Deska Kreativne Europe – Ureda MEDIA Hrvatske i hrvatskih kreativaca, filmskih i televizijskih profesionalaca te autora videoigara.

17. ožujka 2008. g. ostvarena je mogućnost sudjelovanja hrvatskih redatelja, producenata, scenarista i ostalih koji se bave audiovizualnim djelatnostima u Potprogramu MEDIA te natjecanja za financijska sredstva što ih Europska komisija kroz ovaj fond osigurava za potporu produkciji, promociji i distribuciji europskih audiovizualnih programa.

Time je Hrvatska započela svoj put uspjeha.

MALA ZEMLJA VELIKIH USPJEHA

Do kraja 2021. godine hrvatski korisnici osigurali su za svoje projekte 11,5 milijuna eura čime su Hrvatsku pozicionirali pri samom vrhu ljestvice uspješnosti među zemljama članicama.

Drugim riječima, osiguranim sredstvima podržan je razvoj 77 hrvatskih filmova i TV serija, 3 kratka filma i 4 hrvatske videoigre, te proizvodnja 2 televizijska projekta, dok je 160 organizacija sudjelovalo u sklopu 544 projekta.

Hrvatska je jaka i na području promidžbe i distribucije europskog filma – čak 16 hrvatskih kina dio je jedinstvene mreže kina Europa Cinemas, 6 hrvatskih filmskih festivala nalazi se na popisu MEDIA festivala, dok je 9 hrvatskih distributera osiguralo potporu za distribuciju europskog filma.

MEDIA desk pruža savjete i odgovara na upite hrvatskih audiovizualnih profesionalaca, pojašnjava različite strategije financiranja i kriterije prihvatljivosti njihovih djela, te osmišljava i organizira inovativne i kreativne radionice kao bitne instrumente izobrazbe, informiranja i umrežavanja hrvatskih i europskih filmskih profesionalaca.

Tako je DKE – Ured MEDIA RH od osnutka do danas (su)organizirao čak 341 događanje.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.