Preskoči na glavni sadržaj

Dječja prava i filmsko stvaralaštvo: bogat filmski i obrazovni program od 3. do 8. listopada u Makarskoj

Makarska postaje domaćin ‘Regionalne konferencije o pravima djece u okviru medijske pismenosti’ i ‘54. Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece’. 

Počinje 54. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece

Hrvatski filmski savez i Udruga Dokuma u Makarskoj od 5. do 8. listopada 2016. godine, organiziraju 54. Reviju hrvatskog filmskog stvaralaštva djece. Na samu je Reviju prijavljeno čak 195 filmskih radova djece osnovnoškolske dobi iz cijele Hrvatske, od čega je nakon selekcije za ulazak u službenu konkurenciju prošlo njih 83 koje će posjetitelji imati prilike pogledati tijekom Revije u sedam službenih projekcija. Selekcijska komisija je bila u sastavu Josip Krinić (pedagog), Diana Nenadić (filmska kritičarka) i Slaven Zečević (filmski montažer). 

O nagradama će odlučivati Ocjenjivački sud u sastavu: producentica Jacqueline Cosgrove iz Australije, novinarka i savjetnica u Uredu pravobraniteljice za djecu Maja Flego, redateljica Kristina Kumrić, direktor fotografije Boris Poljak i animatorica Petra Zlonoga. Osim nagrada odraslih, nagrade će davati i Internacionalni žiri djece iz Makedonije, Albanije, Slovenije, Italije i iz Hrvatske. Oba žirija dodjeljuju po tri nagrade i to u kategorijama animirani, dokumentarni i igrani film, TV reportaža i slobodni stil.

Ove godine uveden je novitet za članove dječjeg žirija. Naime, uoči početka Revije za njih je organizirana radionica 'Kako žirirati filmove?' koju će voditi redateljica i snimateljica Eva Kraljević i prof. hrvatskog jezika i medijske kulture Ana Đordić

Također za korisnike Udruge s invaliditetom SUNCE iz Makarske, bit će organizirana radionica stop animacije koju će voditi Ksenija Sanković i Ivana Štedul, profesionalni radni terapeut.

54. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece održava se pod pokroviteljstvom HAVC-a, HZTK-e, Grada Makarske, TZ grada Makarske i Hotela Makarska d.d., uz partnerske organizacije SUNCE Makarska i Savjetovalište Lanterna.

Sve ostale detalje i programski raspored potražite na ovoj poveznici

‘Regionalna konferencija o pravima djece u okviru medijske pismenosti’

Prije same Revije, Hrvatski filmski savez organizira i ‘Regionalnu konferenciju o pravima djece u okviru medijske pismenosti’, od 3. do 6. listopada u hotelu Rivijera, pod pokroviteljstvom HAVC-a. Na konferenciji će sudjelovati predstavnici iz više zemalja regije, a koji se bave filmskim stvaralaštvom djece. Očekujemo predstavnike iz Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Italije, Makedonije, Albanije i Hrvatske. Većina sudionika posvećena je filmovima djece i mladeži, neki u vidu festivalskih programa, a neki rade filmsku produkciju s navedenim uzrastima.

Osnutkom Youth Cinema Network-a 2013. godine, suradnja između filmskih klubova koji se bave stvaralaštvom djece i mladih na europskoj razini postala je sve izraženija. Upravo ovaj projekt idealna je prilika za povezivanje unutar Mreže. Hrvatski filmski savez u zadnje tri godine razvojem međunarodne suradnje raspolaže s respektabilnom brojkom suradnji te je stvorena potrebna platforma za ostvarivanje programa Konferencije o dječjim pravima u filmskom stvaralaštvu. 

S obzirom na to da se medijska pismenost danas smatra jednom od temeljnih vrsta pismenosti, teško je vjerovati u to da bez institucionalnog razvoja takve pismenosti među djecom i mladima možemo uopće pomišljati razgovarati o dječjim pravima. Upravo je zato konferencija regionalnoga karaktera, koja se bavi pravima djece, ključna za ostvarenje suradnje na polju medijske edukacije djece, mladih i njihovih nastavnika, odgajatelja te voditelja izvanškolskih aktivnosti. 

Sve ostale detalje kao i detaljan raspored konferencije potražite ovdje

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.