Preskoči na glavni sadržaj

DHOGS i Dust and Delights dobitnici Grand Prix nagrada na Splitskom filmskom festivalu

U subotu, 16. rujna, u izložbenom prostoru Multimedijalnog kulturnog centra u Splitu dodijeljene su nagrade pobjednicima 22. Splitskog filmskog festivala.

Međunarodni žiri u konkurenciji dugometražnog filma u sastavu Caroline Chomienne (Francuska), Hrvoje Hribar (Hrvatska) i Matthew Noel-Todd (Ujedinjeno Kraljevstvo) dodijelio je Grand Prix španjolskom filmu DHOGS Andreisa Goteire uz obrazloženje kako se radi o filmu sa snažnim intelektualnim konceptom, koji uspijeva u životnoj filmskoj izvedbi, osjetljivoj i sabranoj. 'Domišljat pripovjedački pothvat, koji propituje pripovijedanje samo, kao gotovo potrošenu društvenu praksu. Mladenački pokušaj novog početka starog zanata koji zovemo pravljenje filma.', ocijenili su članovi žirija.

U konkurenciji dugometražnog filma dodijeljena su i dva Posebna priznanja: filmu Oslobađajuće i ugodno Jun Genga iz Hong Konga, koji je otvorio ovogodišnje izdanje STFF-a, te Kratkom izletu Igora Bezinovića

U kategoriji kratkometražnog filma žiri u sastavu Duško Dimitrovski (Austrija), Merel Mirage (Nizozemska) i Ivan Vidić (Hrvatska) dodijelio je Grand Prix filmu Dust and Delights izraelskog redatelja Michaela Miroshnika. U obrazloženju žirija stoji kako se radi o djelu koje na humorističan način predstavlja kompleksnu stvarnost te ima puno slojeva sa iznenađujućim početkom i krajem. 'Redatelj promišljeno miješa spontanost i jednostavnost s metafizičkim pitanjima i to čini na izuzetno jedinstven vizualni način.', ocijenio je žiri.

Žiri u kategoriji kratkometražnog filma odlučio je dodijeliti tri Posebna priznanja. Prvo odlazi filmu Gamer Girl redateljice Irene Jukić Pranjić, drugo je pripalo filmu Klan Nizozemke Stefanie Kolk, dok je treće Posebno priznanje dobio francuski film Negative Space Maxa Portera i Ru Kuwahate.

U konkurenciji dugometražnog filma prikazano je osam naslova, dok se za Grand Prix kratkog metra natjecalo njih trideset i tri.

Prvi put ove godine organizator Splitskog filmskog festivala dodijelio je i nagradu Ivan Martinac, koja je namijenjena hrvatskim redateljima za inovativno i kreativno korištenje filmskog jezika. Dobitnik nagrade Ivan Martinac je Kratki izlet Igora Bezinovića.

Više informacija možete pronaći na službenim stranicama festivala.

Naslovna fotografija: prizori iz filma DHOGS i Kratki izlet

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.