Preskoči na glavni sadržaj

Dezerterima Damira Markovine i Valeriji Sare Jurinčić posebna priznanja na 15. UnderHillFestu

U Podgorici je u četvrtak, 20. lipnja završeno 15. izdanje Međunarodnog festivala dokumentarnog filma UnderHillFest, a među nagrađenim naslovima su i dva hrvatska naslova: srednjometražni dokumentarni film Damira Markovine, Dezerteri te kratkometražni eksperimentalno-dokumentarni film Valerija Sare Jurinčić. Oba su filma osvojili posebna priznanja u svojim sekcijama. 

"Specijalno priznanje dodjeljujemo filmu 'Dezerteri' autora Damira Markovine. Dokumentarni esej o generaciji mostarskih srednjoškolaca, koja na pragu svoje zrelosti ulazi u  najveće iskušenje zrelosti koji odraslog čovjeka može da zadesi,  razorni rat. Mozaik sjećanja sastavljen od razglednica i nijemih kadrova, pruža toliko prisutnoj filmskoj temi ratnih devedesete, inovativniji i drugačiji pogled. Kadrovima današnjeg Mostara suprotstavljene su emotivne ispovijesti  iz pisama upućenih iz izbjegličkih kampova rasutih i doprinose novom, dirljivom pogledu na ratni Mostar, i sudbinu mladih izbjeglica. “Najviše me boli što smo se svi razišli na ovako glup način“,  u jednom trenutku se čuje ženski glas u filmu 'Dezerteri' Damira Markovine," stoji u obrazloženju žirija Regionalne konkurencije, koji je djelovao u sastavu Sabina Krešić, Ivana Todorović i Branislav Milatović.

Film Damira Markovina svjetsku premijeru imao je 2022. u konkurenciji Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Jihlavi 2022. na kojem je osvojio nagradu za najbolji dokumentarni film središnje i istočne Europe te nagrada za najbolji dizajn zvuka (Miroslav Piškulić). Film je nagradilo i Hrvatsko društvo filmskih kritičara nagradom Oktavijan. 

Dezertere je producirao sam redatelj Damir Markovina (Akademija dramske umjetnosti). 

Posebno priznanje programa "7 kratkih" osvojio je film Valerija autorice Sare Jurinčić.

"Ovaj eksperimentalni dokumentarac Sare Jurinčić demonstrira tehničku izvrsnost i motivnu snagu. Kroz svoj specifični vizualni jezik koji je istovremeno intiman i katarzičan, redateljica otkriva slojeve podsvijesti i stvara univerzalne arhetipske slike koje povezuju publiku s osobnim iskustvima autorice," stoji u obrazloženju žirija sekcije "7 kratkih" (Milena Prelević, Mišo Obradović i Matija Jovanović). 

Valerija je svjetsku premijeru imala na 30. izdanju Sheffield DocFesta, a otad je prikazana na mnogim festivalima diljem svijeta, uključujući i Dok Leipzig, a među priznanjima ubraja Srce Sarajeva za najbolji kratkometražni dokumentarac), Grand Prix na 25 FPS-u te je na festivalu Zinebi 64 u Bilbau odabrana za kandidata za Europsku filmsku nagradu. 

Film su producirale Vanja Jambrović (Restart) i Sara Jurinčić (Studio Nomad).

Na 15. UnderhillFestu, koji je trajao od 12. do 20. lipnja, podgorička publika je imala priliku pogledati 30 filmova. Više o nagradama i video zahvale hrvatskih autora možete pronaći na Facebook stranici festivala, a o programu na službenoj stranici UnderhillFesta. 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.