Preskoči na glavni sadržaj

Deveta Noć hrvatskog filma i novih medija u Milanu, Pečuhu, Budimpešti, Mostaru i Temišvaru

I ove godine manifestacija Noć hrvatskog filma i novih medija putuje van granica Hrvatske. Otvorenje Noći održat će se 15. studenog u Italiji, a 17. studenog Noć putuje u Pečuh, zatim u Budimpeštu 12. prosinca, nakon čega su na rasporedu Mostar i Temišvar.

Otvorenje Noći održat će se 15. studenog u Italiji, u prostoru Triennale di Milano u suorganizaciji Hrvatske zajednice u Milanu i Umjetničke organizacije Noć hrvatskog filma i novih medija iz Zagreba i pod pokroviteljstvom Generalnog konzulata RH u Milanu, a 17. studenog Noć putuje u Pečuh u Hrvatski vrtić, osnovnu školu, gimnaziju i kolegij "Miroslav Krleža" u suorganizaciji Generalnog konzulata Republike Hrvatske – Pečuh.

Nakon Pečuha, Noć putuje u Budimpeštu 12.12., nakon čega su na rasporedu Mostar i Temišvar u partnerstvu s Udrugom "Demokratski savez Hrvata u Rumunjskoj".

Publika će sve filmske projekcije moći besplatno pogledati, a filmovi će imati engleske titlove. Svaki grad u okviru ove manifestacije ima poseban program.

Program u Milanu u okviru devete Noći hrvatskog filma i novih medija bit će održan u srijedu, 15. studenog 2023. godine od 19.00 do 23.00 sata u "Triennale di Milano".

Filmska Noć će početi kultnim dokumentarnim filmom Kreše Golika, Od 3 do 22 iz 1966. godine. Iscrpljujuća i otuđena svakodnevica radnice Smilje prikazana je ritmičkim nizanjem kratkih kadrova njenog rada, a jedini trenuci odmora i užitka su duži, smireniji kadrovi Smiljine pauze na poslu i igranja s djetetom. Film je osvojio nagradu međunarodnog udruženja filmskih kritičara FIPRESCI na prestižnom festivalu kratkog metra u Oberhausenu 1967.

Program se nastavlja prošlogodišnjim dobitnikom Zlatna vrate Pule, dugometražnim igranim filmom Nosila je rubac črleni redatelja Gorana Dukića. Program se nastavlja nagrađivanim dokumentarnim filmom Vitić pleše Borisa Bakala.

Program zatvara animirani film Sakupljač Danijela Žeželja. Sakupljač svakodnevno obilazi grad i snima zvukove urbanog kaosa. Svake noći snimke pretvara u glazbu. No svaki je ciklus sve intenzivniji i kakofonija ga konačno dovede do sloma. Napušta grad i na obali mora napokon pronalazi mir u ritmu vlastita srca. Danijel Žeželj radi kao autor stripova, animator i ilustrator. Surađuje s izdavačima Marvel, The New York Times, Harper’s Magazine itd.

Ove godine Ustanova Zagreb film obilježava 70 godina od osnutka filmskog poduzeća Zagreb film, daleke 1953. godine.

Ovogodišnji izbor restauriranih filmova svjetski poznate zagrebačke škole animiranog filma kreće filmom Čarobni zvuci Dušana Vukotića (1957.), zatim se prikazuju Bijeli osvetnik A. Marksa i V. Jutriše (1962.), Ceremonija Borde Dovnikovića (1965.), Bećarac Zlatka Boureka (1966.), te 1001 crtež Dušana Vukotića (1970), u kojem je slikovito prikazano nastajanje klasičnog animiranog filma uz prikaz autentične lokacije studija na sadašnjoj adresi.

Iz poznatog serijala dokumentarnih filmova o prirodi Branka M. Marjanovića prikazat će se restaurirani filmovi Lepeza Sv.Jakova, te film Lisica.

Umjetnička voditeljica manifestacije Irena Škorić je uz pomoć stručnih suradnika (Tomislav Gregl – selektor za animirani film, Boško Picula – selektor za igrani film) sastavila poseban filmski program za svaki grad uključen u projekt.

Osim vremeplova u filmsku prošlost, Noć hrvatskog filma u stopu prati i aktualne domaće uratke, koji se još nisu ohladili od festivalskih premijera te su pozitivno odjeknuli među kritikom i strukom, a daje i prostor mladim, perspektivnim filmašima čije vrijeme tek dolazi.

Program je sufinanciran sredstvima HAVC-a i Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Više detalja možete pronaći na stranici Noć hrvatskog filma te na društvenim mrežama

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.