Preskoči na glavni sadržaj

Devet hrvatskih filmova u programu festivala u Solunu 

Na 55. Međunarodnom filmskom festivalu u Solunu, koji se održava od 31. listopada do 9. studenog, unutar sekcija Balkan Survey i Youth Screen bit će prikazano devet hrvatskih filmova. 

Međunarodni filmski festival u Solunu jedan je od najstarijih u Europi. Osnovan je 1959. godine i jedno je od najvažnijih mjesta za promociju regionalnih kinematografija.

Sekcija Balkan Survey podijeljena je na retrospektivni i natjecateljski segment, u kojem će se ove godine među 11 dugometražnih filmova naći i tri hrvatska naslova. Riječ je o Koscu Zvonimira Jurića, Takva su pravila Ognjena SviličićaCure – Život druge Andree Štake. U selekciju kratkometražnih filmova uvršten je animirani film 1000 Danijela Žeželja

Također, u programu Youth Screen bit će prikazano još pet hrvatskih animiranih filmova: Bla Martine Meštrović, Skriveni talent Mirana Miošića, Kukuljica Ivane Jurić, Kišni Ivane Guljašević i Cura koja je voljela bajke Čejen Černić.

Kosac je međunarodnu premijeru imao na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu, dok je na Pulskom filmskom festivalu  osvojio Zlatne Arene za kameru (Branko Linta), najbolju glavnu (Ivo Gregurević) i sporednu mušku ulogu (Igor Kovač) te nagradu Oktavijan Hrvatskog društva filmskih kritičara za najbolji film u nacionalnoj konkurenciji. Takva su pravila prikazan je u programu Horizonti 71. Međunarodnog filmskog festivala u Veneciji, gdje je Emir Hadžifahizbegović nagrađen Zlatnim lavom za najbolju glavnu ulogu, potom i na Međunarodnom filmskom festivalu u Busanu, dok je na 30. izdanju Filmskog festivala u Varšavi Ognjen Sviličić proglašen najboljim redateljem. Cure – Život druge bit će, osim u programu Balkan Survey, prikazan i na specijalnoj projekciji unutar programa Open Horizons. Film je premijerno prikazan na Filmskom festivalu u Locarnu, a potom i na Sarajevo i Zagreb Film Festivalu. 

Više detalja potražite na službenoj stranici festivala. 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.