Preskoči na glavni sadržaj

Deset hrvatskih animiranih filmova u natjecateljskim programima slovenske Animateke

Animateka je međunarodni festival animiranoga filma koji se održava svake godine početkom prosinca. Festival se održava u Kinodvoru i Slovenskoj kinoteci u Ljubljani, a od 2010. godine i u mariborskom kinu Udarnik. Ovogodišnje, osmo izdanje Animateke održat će se od 5. do 11. prosinca u Ljubljani i od 12. do 18. prosinca u Mariboru.

Festival je usmjeren na najnoviju produkciju kratkometražnog animiranog filma istočne i srednje Europe, a osnovan je 2004. godine, kao logični nastavak mjesečnog programa animiranih filmova Slovenske kinoteke koje je kurirao Igor Prassel, programski direktor Animateke.

U natjecateljski program kratkih animiranih filmova iz srednje i istočne Europe 2011. uvršteno je ukupno 45 naslova, među kojima je osam hrvatskih animiranih filmova. To su Cvijet bitke (Flower of Battle) Simona Bogojevića Naratha (Bonobostudio, 2011.), Dove sei, amor mio Veljka Popovića (Bonobostudio, 2011.), Nova hipi budućnost Dalibora Barića (2011.), Ornament duše (2010.) Irene Jukić Pranjić, Helixbauhaus Gorana Trbuljaka (Zagreb film, 2010.), Šest  Darka Masneca (ALU Zagreb, 2011.), O snu Lucije Mrzljak i Soba Ivane Jurić (Kinorama, 2011.)

U natjecateljski program filmova za djecu Slon uvršten je film Ješka (2011.) Dinka Kumanovića nastao u produkciji tvrtke Ater Studo i Zagreb filma. U natjecateljski program europskih studentskih filmova uvršten je animirani film Lisica (2010.) Petre Zlonoge nastao u produkciji Akademije likovnih umjetnosti.

U program istočnooeuropskih i srednjoeuropskih filmova Panorama uvršteni su filmovi Pas/Zec (2011.) Nebojše Slijepčevića, U lancima (2011.) Daniela Šuljića, Živica (2011.) Zorana Mužića i Escargot (2011.) Manuela Šumberca.

Animirani film film Miramare redateljice Michaele Müller (ALU, Zagreb film) bit će prikazan u okviru programa Cartoon East 2011. Filmovi iz tog programa nagrađeni su na najvećim regionalnim festivalima animiranog filma.

Miramare je osvojio Grand Prix Animateke 2010. te se prikazuje u programu zajedno s animiranim filmom Priita i Olge Paarn Ronioci na kiši (Grand Prix Animafesta 2010.), Big Bang Big Boom autora BLU (dobitnika Grand Prixa bukureštanskog Anim'esta i beogradske Balkanime 2010.), njemačko-poljskog filma Esterhazy Elizabete Plucinske koji je osvojio Grand Prix Banjalukanime 2010., i irskim animiranim filmom Stari očnjak Adriena Merigeaua (Fest Anča Grand Prix 2010., Slovačka)

U popratnom programu Animateke Animirani film, glazba, zvuk bit će prikazan animirani film Satiemanija Zdenka Gašparovića nastao 1978. u produkciji Zagreb filma.

Naslovne fotografije: Nova hipi budućnost; Dove sei, amor mio; Miramare
 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.