Preskoči na glavni sadržaj

Daria Stilin sudjeluje u programu usavršavanja European Writers Desk u Bruxellesu

Daria Stilin, kao jedina predstavnica iz Hrvatske, sudjeluje u ovogodišnjem izdanju European Writers Desk, inicijative DKE - Ureda MEDIA koja nastoji ojačati kokreaciju između filmskih pisaca, kao i njihovo povezivanje neovisno o nacionalnim i jezičnim granicama, a time i stvaranje međunarodne mreže europskih autora.

Daria Stilin kao jedina predstavnica iz Hrvatske sudjeluje u ovogodišnjem izdanju European Writers Desk, inicijative DKE - Ureda MEDIA koja nastoji ojačati kokreaciju između filmskih pisaca, kao i njihovo povezivanje neovisno o nacionalnim i jezičnim granicama, a time i stvaranje međunarodne mreže europskih autora.

Organiziran na inicijativu DKE – Ureda Hamburg  i Wallonie-Bruxelles, a u suradnji s Uredima iz Austrije, Danske, Finske, Flandrije, Grčke, Hrvatske, Italije, Irske, Latvije, Luksemburga, Nizozemske, Njemačke, Poljske i Švedske, European Writers Desk će od 17. do 19. travnja u Bruxellesu na svojoj trećoj fizičkoj radionici okupiti scenariste na razini cijele Europe. Među 24 polaznika iz 15 europskih zemalja svoje je mjesto zauzela i hrvatska scenaristica i redateljica Daria Stilin.

Trodnevni program usavršavanja vodit će renomirani stručnjaci iz različitih grana filmske industrije te će tako prvi dan s predavanjem o „mapiranju“ otvoriti Paul Tyler (UK), čija jedinstvena analitička i kreativna metoda podučavanja naglašava odnos između priče i publike te koji donosi godine iskustva u razvoju i stvaranju koncepata, strategija i projekata unutar kulturnog, javnog i korporativnog sektora. Drugi dio radionice vodit će Nolwenn Guiziou i Nayeem Nahbub fokusirajući se na metodologiju vježbi pisanja.

Naime, Nolwenn Guiziou (FR) završila je magistarski studij moderne francuske i engleske književnosti te je radila kao scenski menadžer za razne operne festivale na području Ujedinjenog Kraljevstva. Niz godina bavila se uličnom glumom s lutkarskom družinom, a 2014. odlučila se usredotočiti na kino i, zahvaljujući svom iskustvu lutkarice i pripovjedačice, postala je savjetnica za pisanje scenarija. Piše i režira kratke filmove s velikim interesom za 3D stereoskopiju te eksperimentiranje s marionetama i glumcima.

S druge strane, Nayeem Mahbub (BD) je savjetnik za scenarije koji surađuje s raznim programima usavršavanja (npr. EAVE Producers Workshop), a koji je iskustvo stekao kao filmski montažer te pisanjem i režijom 2D animacije u rodnom Bangladešu. Osim toga, bivši je sudionik programa kao što su Less is More, Berlinale Short Form Station i European Short Pitch. Naposljetku, treći će dan ispuniti think tank „The Writer’s Future?“ pod vodstvom Valerie Richter, koji će istražiti budući krajolik za pisce i njihove mogućnosti da oblikuju i povećaju svoj utjecaj, čime će povećavati opseg i utjecaj svoje uloge u filmskoj i TV industriji.

Scenaristica Valeria Richter (DK) magistrirala je film i medijske znanosti te je započela kao voditeljica PR-a i marketinga, a kasnije i kao marketinška producentica. Nakon prelaska u produkciju, Valeria započinje svoj cilj povezivanja scenarija s publikom te stvara i konzultira filmove/TV serije, pokreće i razvija koncepte laboratorija/think tanka i postaje renomirana trenerica pitchinga koja je predvodila više od 60 radionica (uključujući i TorinoFilmLab).

Daria Stilin magistrirala je poslovnu ekonomiju (na EFZG-u) 2015., a 2020. godine i filmsku dramaturgiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Profesionalno se bavi pisanjem više od desetljeća, u formi romana, novinarskih članaka, eseja, filmskih kritika, copywritinga te scenaristike. Napisala je i režirala dva kratkometražna igrana filma, Tost (2018) i Bakalor (2020). S autorskim projektima TV serija i igranih dugometražnih filmova u razvoju sudjelovala je na radionicama poput TorinoFilmLab TV Series – Extended, Script station u sklopu Talents Sarajevo, CineLink Drama, Moj prvi scenarij na ZFF-u, Scenaristički program „Branko Bauer“ DHFR-a itd. S projektima dramskih serija Dream Hackers i The Splitting osvojila je na scenarističkom natjecanju New Europe Marketa (NEM Zagreb) 2019. prvo mjesto, a 2020. godine drugo. U dugogodišnjoj je suradnji s Novom TV te produkcijskom kućom Drugi plan.

*Vijest je preuzeta sa službene stranice DKE – Ureda MEDIA Hrvatske

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.