Preskoči na glavni sadržaj

Danima suše nagrada za izvrsnost Europske filmske akademije

Nakon svjetske premijere na ovogodišnjem filmskom festivalu u Cannesu, gdje je popraćen ovacijama publike, turski film Dani suše, koji nastaje u koprodukciji s Hrvatskom (Anita Juka, 4Film) nastavlja nizati uspjehe na međunarodnim filmskim festivalima. Jedno od najistaknutijih priznanja dobio je od Europske filmske akademije, koja mu je dodijelila prestižnu nagradu za izvrsnost u kategoriji montaže.

Europska filmska akademija dodjeljuje nagrade za izvrsnost filmašima za rad na filmovima koji su bili razmatrani za Europsku filmsku nagradu. Jedan od njih bio je i film koji nastaje u hrvatskoj manjinskoj koprodukciji, koproducentice Anite Juka (4Film), Dani suše turskog redatelja Emina Alpera.

Nagrada za izvrsnost Europske filmske akademije tako je dodijeljena montažerima filma Dani suše, Özcanu Vardaru i Eytanu İpekeru.

Koproducentica filma Anita Juka osvrnula se na suradnju i uspjeh filma: "Ponosni smo što smo bili dio odlične ekipe koja je radila na stvaranju ovog filma. Premijera popraćena ovacijama publike u Cannesu bila je nevjerojatno iskustvo, a izuzetno nam je drago da je film nastavio uspješni niz prikazivanja i nagrada na festivalima diljem svijeta i zahvalni smo Europskoj filmskoj akademiji što je prepoznala njegovu kvalitetu."

Popis svih nagrađenih filmaša za izvrsnost u svom polju možete pronaći na ovoj poveznici

Službena dodjela Europskih filmskih nagrada održat će se 10. prosinca u Reykjavíku. Podsjetimo, hrvatski glumac s danskom adresom, Zlatko Burić nominiran je u kategoriji najboljeg glumca za nagradu Europske filmske akademije, zahvaljujući ulozi ruskog oligarha u canneskom Zlatnom palmom nagrađenom filmu Trokut tuge Rubena Östlunda

Dani suše film je turskog redatelja Emina Alpera koji prati borbe mladog idealista po imenu Emre. Emre preuzima dužnost državnog odvjetnika u malom gradu u Turskoj koji već duže vrijeme pati od nestašice vode te tijekom svoje prve istrage biva uvučen u političke sukobe.

Film je nastao u suradnji između Turske, Hrvatske, Njemačke, Francuske, Nizozemske i Grčke. Od hrvatske filmske ekipe u produkciji je sudjelovala Anita Juka kao koproducentica zajedno s Laurom Sinovčić i Paulinom Križić iz tvrtke 4Film. Goran Mećava sudjelovao je kao steadicam operater, Krešimir Rodić kao tonski snimatelj te Daniel Žuvela kao boom operater.

Svjetska premijera filma Dani suše održala se u sklopu prestižne kategorije Un Certain Regard na 75. Filmskom festivalu u Cannesu, nakon čega je započeo turneju po renomiranim festivalima u Europi i svijetu, uključujući filmske festivale u Sydneyu i Melbourneu, FilmFest München i Međunarodnom filmskom festivalu u Jeruzalemu. Film je nedavno na Međunarodnom filmskom festivalu u Ankari osvojio čak šest nagrada. Nacionalna premijera u Hrvatskoj održana je na Pulskom filmskom festivalu, gdje je osvojio tri nagrade: Zlatnu arenu za najbolji film u Međunarodnom programu, nagradu kritike za najbolji film u Međunarodnom programu te Zlatnu arenu za najbolju hrvatsku manjinsku koprodukciju.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.