Preskoči na glavni sadržaj

Daniel Rafaelić jedan od stotinu novih glasača za Zlatne globuse

Udruga stranih novinara u Hollywoodu (Hollywood Foreign Press Association) prvi put je povijesti proširila glasačko tijelo na stručnjake iz cijeloga svijeta koji nisu članovi udruge. Jedan od stotinu novih glasača je povjesničar filma i filmski kritičar te bivši ravnatelj HAVC-a, Daniel Rafaelić. 

"Iznimna mi je čast ukazana ovom prilikom da zajedno sa svojim kolegama pomognemo Zlatnim globusima da ponovno vrate onaj sjaj, koji su imali gotovo osam desetljeća. Velika je to privilegija i odgovornost, ali ujedno i prilika da i Hrvatska bude konačno zastupljena u tijelu, koje joj je još daleke 1959. Zlatnim globusom za strani film godine nagradilo film 'Cesta duga godinu dana' - i time je postavilo u tadašnji svjetski kinematografski vrh", izjavio je tim povodom Daniel Rafaelić.

Svečanost jubilarne 80. dodjele nagrada Zlatni globus (Golden Globes) održat će u utorak 10. siječnja. 2023. godine, a NBC će omogućiti izravan televizijski prijenos.  

Zlatni globus je nakon Oscara druga najznačajnija američka filmska nagrada, a često je i glavni indikator za favorite za dodjelu Oscara. Osnovana je 1943. godine, a glasačko tijelo (Hollywood Foreign Press Association - HFPA) sačinjava žiri stranih novinara koji trenutno broji 97 članova

Popis stotinu novih glasača koji nisu članovi HFPA je na ovoj poveznici

Daniel Rafaelić rođen je 19. lipnja 1977. godine u Bitoli (Sjeverna Makedonija). Osnovnu i srednju školu završio je u Zagrebu gdje je 1996. godine upisao Filozofski fakultet – diplomirao je povijest 2002. godine (na temu: 'Amarna period egipatske povijesti umjetnosti'). 2003. godine na istom fakultetu upisao je Poslijediplomski studij hrvatske povijesti. 2006. godine upisao je Poslijediplomski doktorski studij Moderne i suvremene hrvatske povijesti. Radio je u Hrvatskoj kinoteci – Hrvatskom državnom arhivu od 2002. do 2010. godine, kao filmolog – arhivist. Od 2007. do 2009. radi kao Načelnik odsjeka za zaštitu i restauraciju filmskog gradiva. Usmjeren na istraživanje domaće i svjetske filmske povijesti kao i istraživanje filmskih arhiva s ciljem pronalaska zaboravljenih i izgubljenih filmskih zapisa iz Hrvatske. Za doprinos istraživanju hrvatske filmske baštine nagrađen je 2010. godine nagradom Vjekoslav Majcen Hrvatskog društva filmskih kritičara. Suradnik je na Akademiji dramske umjetnosti i Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 2017. do 2019. bio je ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra. 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.