Preskoči na glavni sadržaj

Dani suše na filmskim festivalima diljem svijeta

Nakon desetominutnih ovacija na svjetskoj premijeri na 75. Filmskom festivalu u Cannesu, Dani suše redatelja Emina Alpera i koprodukcije hrvatske producentice Anite Juke (4film) nastavljaju svoj festivalski život. Film je do sada, osim u Hrvatskoj na Pulskom filmskom festivalu, bio prikazan i u Njemačkoj, Australiji i Jeruzalemu, a slijede mu projekcije u Finskoj, Turskoj, Brazilu i Kolumbiji. 

Dani suše redatelja Emina Alpera je turski film koji prati borbe mladog idealista po imenu Emre, koji preuzima dužnost državnog odvjetnika u malom gradu u Turskoj koji već duže vrijeme pati od nestašice vode. Film je nastao u suradnji između Turske, Hrvatske, Njemačke, Francuske, Nizozemske i Grčke. Od hrvatske filmske ekipe u produkciji je sudjelovala Anita Juka kao koproducentica zajedno s Laurom Sinovčić i Paulinom Križić iz tvrtke 4film. Goran Mećava sudjelovao je kao steadicam operater, Krešimir Rodić kao tonski snimatelj te Daniel Žuvela kao boom operater.

Nakon ulaska u prestižnu kategoriju Un Certain Regard na 75. Filmskom festivalu u Cannesu, Dani suše započeo je međunarodnu filmsku festivalsku turneju. Dosad je prikazan na međunarodnim filmskim festivalima u Sydneyu i Melbourneu, FilmFestu München i Međunarodnom filmskom festivalu u Jeruzalemu. U Hrvatskoj je film svoju nacionalnu premijeru imao na Pulskom filmskom festivalu, gdje je osvojio čak tri nagrade, među ostalim, Zlatnu arenu za najbolji film u Međunarodnom programu, nagradu kritike za najbolji film u Međunarodnom programu te Zlatnu arenu za najbolju hrvatsku manjinsku koprodukciju.

Koproducentica Anita Juka osvrnula se na produkcijsku suradnju i dosadašnji uspjeh filma: "Ponosni smo što smo bili dio sjajne ekipe koja je radila na ovom filmu. Oduševljeni smo što je film uvršten u kategoriju Un Certain Regard u Cannesu i bilo je nevjerojatno iskusiti desetominutne ovacije na njegovoj svjetskoj premijeri. Radi se o velikom postignuću za hrvatsku koprodukciju. Izuzetno nam je drago vidjeti da se film prikazuje na mnogim filmskim festivalima diljem svijeta te da nastavlja dobivati pohvale i od međunarodne publike."

Film je otkupila vodeća njemačka prodajna tvrtka The Match Factory za međunarodnu distribuciju, a očekuje ga prikazivanje na renomiranim festivala u Finskoj (Međunarodni filmski festival u Helsinkiju – Ljubav i anarhija), Turskoj, Kolumbiji i Brazilu. 

Naslovne fotografije: scene iz filma Dani suše

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.