Preskoči na glavni sadržaj

Danas započelo snimanje dugometražnog igranog filma Duh babe Ilonke Tomislava Žaje

Danas, 28. prosinca 2010., započelo je snimanje dugometražnog igranog filma za djecu i odrasle Duh babe Ilonke redatelja Tomislava Žaje, a za koji je scenarij napisala Irena Krčelić.

Duh babe Ilonke glazbena je komediji s elementima fantastike koja portretira život jedne neobične obitelji, sagledan očima desetogodišnje djevojčice Manuše.

Manuša je jedinica u urbanoj romskoj obitelji. Mama Aska radi u tvornici žarulja, tata Hrast svira trubu u pogrebnom orkestru, a baba Ilonka, glasovita kvartovska vračara, susjedima nepogrešivo pogađa sudbinu. Sve dok jednog jutra sama sebi ne otvori kartu Smrti. Nakon smrti babe Ilonke, mama Aska dobije otkaz, tata izgubi sluh i truba ga prestane slušati, a kućni ljubimac, tvor Baltazar, posijedi od stresa, a zatim posve izblijedi i nestane.Uz pomoć babinog duha koji je ostao zarobljen u portretu na zidu dnevne sobe, Manuša i njezin prijatelj iz razreda Zdenko, otkrivaju istinu koja leži iza “babing prokletstva”, a ujedno i veliku obiteljsku tajnu…

Film će se snimati na lokacijama u Zagrebu, Skopju i Beču sve do 7. veljače 2011, a premijera se očekuje ove godine na Festivalu igranog filma u Puli.

Glavne uloge u filmu pripale su Selmi Ibrahimi i Marinu Armanu Grbinu, a uz mlade glumačke snage gledat ćemo i Rakana Rushaidata, Aleksandru Balmazović, Sabinu Ajrulu, Krunoslava Šarića i Vesnu Pernarčić.

Direktor fotografije je Mario Delić, a skladatelji glazbe za film Vjeran Šalamon i Goran Trajkovski.
Producent filma je Boris Dmitrović (Formula film, Hrvatska), koproducenti Zoran Ristevski (Geyzer Film Production, Makedonija) i Knut Ogris (Knut Ogris Films, Austrija).

Duh babe Ilonke je hrvatsko-makedonsko-austrijska koprodukcija. Film je sufinanciran sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra, HRT-a, Grada Zagreba te OFI-a, ORF-FFA i FISA-e, Makedonskog Filmskog fonda. Ove je godine film dobio i potporu Eurimagesa.

O međunarodnoj distribuciji filma brinut će se East-West Films. 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.