Preskoči na glavni sadržaj

Danas počinju 19. Dani hrvatskog filma

Danas počinju 19. Dani hrvatskog filma koji će se se održati od 06. do 11. travnja 2010. u prostorijama Studentskog centra u Zagrebu, a svečano otvorenje održat će se danas u 20.30 sati.

Ove je godine na adresu Dana hrvatskog filma pristigao 371 filmski naslov, što je rekordan broj ikad prijavljenih filmova u svim kategorijama na ovoj manifestaciji. U konkurenciji za nagrade žirija 19. DHF-a (Grand Prix), Oktavijan, Jelena Rajković, Zlatna uljanica te nagradu publike, u kategoriji igranog filma natječe se 36 naslova, dokumentarnoj 31, animiranoj 27, a eksperimentalnoj 13. Na listi namjenskih filmova našla su se 42, a u kategoriji glazbenih spotova 24 uratka. Također, dodjeljuje se i nagrada Salona odbijenih za najbolji prijavljeni film koji nije uvršten u konkurenciju.

Programski selektori ovogodišnjih Dana hrvatskog filma su Ivan Salaj za igrani film, Jakov Kosanović za dokumentarni film, Hrvoje Turković za animirani, Ana Hušman za eksperimentalni film te Arsen Oremović za glazbene i namjenske spotove. Službeni žiri festivala u slijedećem je sastavu: Arsen A. Ostojić, filmski redatelj, Rada Šešić, filmska autorica i kritičarka te Dean Šoša, filmski kritičar, scenarist i urednik Stranog programa HRT-a.

19. izdanje najstarijeg zagrebačkog filmskog festivala nudi i bogat popratni program, u sklopu kojeg će se održati tri radionice - Kritični dani, radionica filmske kritike, koju će voditi ugledni kritičari i filmolozi - Diana Nenadić, profesorica filmske kritike na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, Tomislav Šakić, izvršni urednik Hrvatskog filmskog ljetopisa i Mima Simić, književnica i novinarka. Druga je Improvising sound and image, radionica eksperimentalnog filma, koju će voditi američki umjetnik Robert Fenz, napravljena u suradnji s Klubvizijom SC-a. Media desk Hrvatske organizirat će radionicu pod naslovom Predstavljanje Programa MEDIA 2007, s naglaskom na dobre i loše strategije prilikom ispunjavanja prijavnice na natječaj za potporu za razvoj projekata.

Na Danima će po prvi puta bit će predstavljen i Market ideja, pitching forum namijenjen upoznavanju i suradnji potencijalnih autora, redatelja te produkcijskih kuća.

Također će biti prikazani filmovi s prošlogodišnjeg Pulskog filmskog festivala u programu pod nazivom Noći hrvatskog filma.

Ulaz na sve projekcije kao i na popratna događanja je besplatan.
 

Raspored projekcija filmova u konkurenciji i raspored popratnog programa kao i popis svih prijavljenih filmova možete pronaći ovdje.
 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.