Preskoči na glavni sadržaj

DA2 Film Festival: nagrada Iskra filmu Jørn Utzon: čovjek i arhitekt

Međunarodni žiri DA2 Film Festivala proglasio je film Jørn Utzon: čovjek i arhitekt redateljica Lene Borch Hansen i Anne von Lowzow najinspirativnijim, a posebno priznanje dodijelio je filmu Mau, redatelja Benjija i Jona Bergmanna. 

Treće izdanje DA2 – Zagreb Design, Art & Architecture Film Festivala zatvorio je u utorak, 26. listopada, u Uraniji film Fellinopolis, redateljice Silvije Giuletti. O magičnom Fellinijevom svijetu iza projekcije govorili su urednica i novinarka Ivana Antunović Jović i filmolog i enciklopedist Bruno Kragić

U pet dana festivala publika je mogla uživati u zanimljivim filmskim ostvarenjima o kreativcima iz svijeta mode, arhitekture, dizajna i fotografije, uz zanimljive razgovore s posebnim gostima.

Međunarodni žiri festivala koji čine: Alec Von Bargen (vizualni umjetnik, glumac i pisac iz SAD-a), Duška Zagorac (scenaristica, redateljica i producentica iz Sarajeva, s adresom u Velikoj Britaniji) i Idis Turato (nagrađivani riječki arhitekt) nisu imali nimalo lagan zadatak odabrati najinspirativniji film među osam sjajnih i neuobičajenih filmova iz recentne produkcije.

Žiri je jednoglasno odlučio dodijeliti nagradu Iskra filmu Jørn Utzon: Čovjek i arhitekt. "Otkrivajući zakulisne borbe i odluke koje je Jørn Utzon donosio kao arhitekt i obiteljski čovjek, ovaj film iznimno uspješno gradi intiman i empatičan portret istinskog vizionara čiji karakter i životne odluke nadahnjuju baš kao i njegova kultna zgrada operne kuće u Sydneyu." objasnili su u svojoj odluci. Lene Borch Hansen, jedna od redateljica filma tim je povodom izjavila: "Najljepša hvala festivalu, žiriju i publici, koji su pogledali naš dokumentarac o Jørnu Utzonu – čovjeku koji nastavlja inspirirati ljude diljem svijeta. Film je napravljen s mnogo ljubavi i jako smo uzbuđeni što ga je žiri izabrao za pobjednički. Neizmjerno nam znači da vam se svidio!

Posebno priznanje žiri je dodjelio je filmu Mau zbog njegove sposobnosti da nadahne mlade naraštaje da sami kreiraju vlastiti život i razmišljaju izvan okvira dok traže kreativna rješenja za ekološku krizu. Redatelj Benji Bergmann koji je osobno predstavio film na festivalu i posjetio Zagreb istaknuo je: "Ovo je prvi film koji smo moj brat Jon i ja zajedno snimili, i tim više nam ta nagrada puno znači. Nadamo se, da ćemo ovaj film podijeliti sa što više ljudi, te ih uključiti u zanimljive razgovore, kako u Hrvatskoj tako i širom svijeta."

Veliko zadovoljstvo odazivom i pozitivnim reakcijama publike iskazala je i Tina Hajon, direktorica i selektorica festivala: "Uz filmove i razgovore, s izvrsnim stručnjacima, družili smo se interdisciplinarno, premostili smo vrijeme i udaljenosti i možda bili malo bliže sebi i drugima. Hvala žiriju, hvala publici i vidimo se dogodine."

Svih osam filmskih ostvarenja o kreativcima iz svijeta mode, filma, fotografije, dizajna i arhitekture mogu se i dalje pogledati online na platformi ondemand.kinomeetingpoint.ba do 1.studenog 2021. Tri filma iz programa dostupna su i u Bosni i Hercegovini, a film Fellinopolis dostupan je na mobilnoj aplikaciji MovieReading osobama  sa oštećenjem vida. Razgovori ŠTA DA? dostupni su na FB stranici Da2 Film Festivala i na online platformi Rplus

Službena nagrada DA2 Film Festivala, Nagrada Iskra za najinspirativniji film po ocjeni žirija, dodjeljuje se s ciljem promocije hrvatske umjetnosti u inozemstvu, razmjene kreativnih djela i poticanja proizvodnje filmova koji problematiziraju kreativnost. Nagrada Iskra je slika mladih hrvatskih umjetnika iz kolekcije. 

Naslovne fotografije: scena iz filma Jørn Utzon: čovjek i arhitekt; publika na festivalu
(*autor druge fotografije je Samir Cerić Kovačević)

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.