Preskoči na glavni sadržaj

Crncima glavna nagrada najvećeg međunarodnog slovenskog festivala LIFFE

Na upravo završenom 20. ljubljanskom filmskom festivalu – LIFFE  (od 11. do 22. studenog 2009.) dugometražni igrani film Crnci redatelja Gorana Devića i Zvonimira Jurića nagrađen je glavnom festivalskom Nagradom Vodomec.

U obrazloženju tročlanog međunarodnog žirija navodi se da su Crnci "film koji hrabro oslikava ratnu situaciju, ali ne prikazujući samo rat izvana, nego suočavajući nas s neprijateljem koji svako ljudsko buće nosi u sebi, a što je najveća njegova prijetnja. Krećući iz realistične, film lagano klizi u nadrealističku noćnu moru.“

Na jučerašnjoj svečanosti zatvaranja festivala nagradu je preuzeo redatelj Goran Dević.

Crncima je to treća međunarodna nagrada ovoga tjedna. Prije nekoliko dana, film je na festivalu u Cottbusu, Njemačka, nagrađen Nagradom kritike FIPRESCI te Nagradom za režiju.

Scenaristi filma su Goran Dević i Zvonimir Jurić, a film je proizvela Kinorama u suradnji s Hrvatskom radiotelevizijom. Ostale glavne uloge odigrali su Ivo Gregurević, Krešimir Mikić, Franjo Dijak, Nikša Butijer i Rakan Rushaidat.

Film će krenuti u hrvatsku kino distribuciju u siječnju 2010.godine. Distributer filma je Continental film.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.