Preskoči na glavni sadržaj

Crnci i Interijer, Stan, Noć osvojili važne nagrade na festivalu u Cottbusu

Međunarodni filmski festival u Cottbusu završio je sinoć svoje devetnaesto izdanje svečanom dodjelom nagrada. Igrani film Crnci, redatelja Gorana Devića i Zvonimira Jurića, nagrađen je dvjema nagradama – Nagradom kritike FIPRESCI i Specijalnom nagradom Lubina za najbolju režiju.

Osim što je film osvojio ove važne nagrade, glumac Nikša Butijer bio je nominiran kao jedan od trojice najboljih glumaca iz svih filmova natjecateljskog programa. Nagrade za film preuzeo je Zvonimir Jurić koji je zajedno s Nikšom Butijerom predstavio film festivalskoj publici u Cottbusu.


Crnci, koje je producirala Kinorama, započeli su festivalski put ovog ljeta u Puli, osvojivši tri Zlatne Arene (Zlatna Arena za režiju, sporednu ulogu i ton), a nakon Pule film je krenuo i na međunarodne festivale. Do danas je prikazan u natjecateljskim programima šest europskih festivala.
Hrvatska će kino publika Crnce moći pogledati početkom sljedeće godine u distribuciji Continental filma.

Specijalnu nagradu u kratkometražnoj konkurenciji osvojio je Saša Ban za film Interijer, Stan, Noć. Ovo je prvo sudjelovanje ovog filma u međunarodnoj festivalskoj konkurenciji, a nastao je u produkciji zagrebačke Akademije dramske umjetnosti.

Najboljim filmom festivala proglašen je srpski Ordinary People Vladimira Perišića kojega je mogla vidjeti i zagrebačka publika na nedavno završenom 7. izdanja Zagreb Film Festivala.

Filmski festival u Cottbusu ove je godine održan od 10. do 15. studenoga 2009, a u međunarodnoj konkurenciji predstavlja filmove iz Srednje i Istočne Europe.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.