Preskoči na glavni sadržaj

Crnci hrvatski kandidat za nagradu Oscar

Hrvatsko društvo filmskih djelatnika (HDFD) izabralo je film Crnci Zvonimira Jurića i Gorana Devića za hrvatskog predstavnika u selekcijskom procesu Američke filmske akademije za nagradu Oscar, u kategoriji "najbolji strani film". Tu odluku tajnim je glasovanjem na jučerašnjem sastanku donijelo sedamnaestero članova komisije HDFD-a.

Crnci  su nastali 2009. godine u produkciji zagrebačke Kinorame, a film je svoju kino distribuciju imao početkom ove godine.

Ova ratna drama dosad je sudjelovala na nizu međunarodnih filmskih festivala, a čak je na tri nagrađena glavnom nagradom za najbolji film - na festivalima u Ljubljani, Beogradu i Linzu. Na prestižnom festivalu istočnoeuropskog filma u njemačkom Cottbusu film je dobio nagradu za režiju te nagradu međunarodnog udruženja filmskih kritičara FIPRESCI. Na prošlogodišnjem festivalu igranog filma u Puli film je osvojio Zlatnu Arenu za režiju, Zlatnu Arenu za najbolju mušku sporednu ulogu (Nikša Butijer) te Zlatnu Arenu za ton (Dubravka Premar). Ovog ljeta film je proglašen najboljim regionalnim filmom na festivalu u Motovunu osvojivši nagradu Bauer.

Glavne uloge u filmu tumače Ivo Gregurević, Rakan Rushaidat, Krešimir Mikić, Franjo Dijak i Nikša Butijer.

Film je nedavno izašao i na domaćem video tržištu (DVD) u distribuciji Continental filma.

 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.