Preskoči na glavni sadržaj

Članovi EFAD-a u Cannesu raspravljali o umjetnoj inteligenciji i EU prioritetima

Tijekom Filmskog festivala u Cannesu, 32 člana EFAD-a – Europske agencije ravnatelja filmskih fondova i centara, ponovno su se okupila na Generalnoj skupštini kako bi raspravljali o nekoliko zajedničkih izazova i prioriteta. Članovi su izvijestili o najnovijim prilikama u svojim zemljama i iznijeli novosti o zajedničkim inicijativama Agencije, čiji je predsjednik Chris Marcich, ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra. 

Novosti o zajedničkim inicijativama Agencije, a o kojima se izvještavalo na Generalnoj skupštini EFAD-a u Cannesu su:

  • Europski fond solidarnosti za ukrajinski film (ESFUF), inicijativa koju je CNC predložio ostalim članovima EFAD-a tijekom Generalne skupštine u Cannesu u svibnju 2022., a pokrenuta je u Berlinu 2023. Na Generalnoj skupštini u Cannesu objavljeni su rezultati prvog poziva za potporu ukrajinskim projektima u 2024., a možete ih pronaći na ovoj poveznici
  • New Dawn, inicijativa pokrenuta u Cannesu 2022. koju čini devet europskih državnih fondova i Telefilm Canada, s ciljem otvaranja filmske industrije i omogućavanja veće vidljivosti glasovima koji predstavljaju istinsku raznolikost pogleda i stajališta.

Između ostalog, članovi EFAD-a usvojili su izjavu o umjetnoj inteligenciji kao i dokument koji navodi prioritete Agencije na razini EU-a.

“Sastanak Generalne skupštine bio je vrlo produktivan i otvorio je put budućim aktivnostima u sferi kreiranja politika u vremenu kada se oblikuje novi medijski krajolik Europske unije”, izvijestio je Predsjednik EFAD-a i ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra, Chris Marcich.

EU prioriteti

Članovi EFAD-a usvojili su dokument u kojem se ističe 5 glavnih prioriteta za audiovizualni i filmski sektor na razini EU uoči početka 10. zakonodavnog mandata u periodu 2024.-2029.

1. Vraćanje kulture i kulturne raznolikosti u središte europskog djelovanja

2. Učiniti EU prostorom za promicanje europskog neovisnog stvaralaštva i prava autora

3. Jačanje programa MEDIA kao vrlo uspješne europske inicijative

4. Konsolidiranje okvira o umjetnoj inteligenciji koji će poticati ljudsko stvaralaštvo i kulturnu raznolikost

5. Poboljšanje internetskog pristupa europskim djelima i promicanje njihove raznolikosti, pritom poštujući prava pojedinih teritorija/država

Cijeli tekst dokumenta dostupan je ovdje.

Umjetna inteligencija

Članovi EFAD-a također su usvojili prvo zajedničko stajalište o umjetnoj inteligenciji.

  • Članovi EFAD-a prepoznaju UI kao alat koji služi ljudskom stvaralaštvu i kulturnoj raznolikosti, što su temeljne vrijednosti audiovizualnih i filmskih agencija.
  • EFAD daje preporuku filmskim i audiovizualnim agencijama da prikupljaju informacije o tome kako se projekti i radovi koji primaju državna sredstva i potpore služe UI tehnologijama, po uzoru na VAF upitnik.
  • EFAD pozdravlja usvajanje EU zakona o umjetnoj inteligenciji, čime je EU prva u svijetu formalno regulirala UI; te naglašavaju potrebu za bliskom suradnjom predstavnika kulturnih i kreativnih sektora u njegovoj provedbi
  • EFAD naglašava važnost osiguravanja punog poštivanja autorskih prava, te podržava apel autora i izvođača da se analizira primjena rudarenja teksta i podataka (TDM) na alate generativne umjetnosti pokretane umjetnom inteligencijom.

Partnerstvo EFAD-a i AFAN-a

Europsko udruženje ravnatelja filmskih fondova i centara (EFAD) i Mreža azijskih filmskih saveza (AFAN) sastali su se tijekom Filmskog festivala u Cannesu kako bi uspostavili partnerstvo za jačanje razumijevanja i suradnje između europskih i azijskih nacionalnih filmskih agencija.

Zahvaljujući partnerstvu, 37 članica EFAD-a i 7 članica AFAN-a raspravljat će o zajedničkim točkama djelovanja, razmjenjivati informacije i planove za daljnje programe i uspostaviti dijalog o temama kao što su donošenje politika i propisa, razvoj filmske industrije u obje regije i pružanje odgovora na nove medije i izazove koji dolaze.

“Toplo pozdravljamo produbljivanje suradnje s našim prijateljima članovima AFAN-a i radujemo se učenju od svakoga od njih, pritom se noseći sa zajedničkim izazovima”, rekao je predsjednik EFAD-a, Chris Marcich.

“Partnerstvo između AFAN-a i EFAD-a donijet će bolju suradnju i komunikaciju između filmskih agencija u Aziji i Europi kako bi zajednički razvili bolji svjetski filmski ekosustav. U filmskoj industriji promjene su stalne i česte te je daljnja razmjena informacija i zajedničkih napora u glavnim filmskim regijama neophodna”, objasnio je Alex Sihar (predsjedavajući AFAN-a).

Chris Marcich, Predsjednik EFAD-a i Ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra, i Julie-Jeanne Régnault, glavna tajnica EFAD-a, predstavili su AFAN-u povijest, djelovanje i programe EFAD-a tijekom zatvorene rasprave AFAN-ova okruglog stola, u četvrtak 16. svibnja, kako bi dali pregled europskog iskustva i perspektiva. Osim toga, CNC je 18. svibnja ugostio EFAD i AFAN na temu "Azija i Europa: zajednički ulozi u filmskoj industriji" na kojoj su sudjelovali:

Alex Sihar (Predsjedavajući AFAN-a/Generalni direktor za film, Ministarstvo obrazovanja, kulture, istraživanja i tehnologije Indonezije)

Chris Marcich (Predsjednik EFAD-a/Ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra)

Dong Hyun Kim (Vd predsjednika odbora/Korejsko filmsko vijeće/KOFIC)

Bérénice Honold (Savjetnica izvršnog direktora – Njemački filmski fond, Ured za međunarodna pitanja/FFA)

Jérémie Kessler (Direktor međunarodnih poslova/ Francuski nacionalni centar za kinematografiju i pokretne slike/CNC)

Više možete pronaći na službenoj stranici EFAD-a.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.